Index Vakbarát Hírportál

Hol is vannak pontosan Soros milliárdjai?

2013. február 28., csütörtök 10:51

A Marketwatch megnézte, hogy a milliárdos üzletember Soros György a tavalyi negyedik negyedévben miben látott lehetőséget, mely részvények lehetnek az előttünk álló időszak nyertesei, írja a Portfolio.hu.

A magyar származású üzletember egyik legnagyobb bevásárlását a Morgan Stanley-ben hajtotta végre, mintegy 4,1 millió darab részvényt vásárolt az előző év utolsó három hónapjában. Ez azért lehet meglepő, mert a pénzintézet az elmúlt negyedévekben profitabilitás szempontjából kisebb problémáktól szenved, igaz az elemzők a mutatók alapján optimistán vélekednek a bankházról. Az is nyugtatóan hathat, hogy egy másik befektetési guru, Dan Loeb is jelentős pozíciót nyitott a vállalatban.

Az amerikai autógyártó óriásban, a Fordban is igen jelentős tulajdonrészt szerzett, a negyedév végén mintegy 3,1 millió darab részvénnyel rendelkezett. A Ford az előző negyedévben növekvő bevételekről számolt be, mely megerősítheti a vállalat kilátásaival kapcsolatban optimistán vélekedőket várakozásaik helyességében. 

Soros a közel 13 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkező Citrix Systemsben is lát fantáziát, hasonlóan Lee Ainslie-hez, aki 3,8 millió darab részvényre növelte kitettségét az üzleti szoftvereket gyártó cégben. A Citrix egyébként az előző év utolsó hónapjában mintegy 20 százalékos bevételnövekedésről számolt be a 2011 hasonló időszakához képest, a nettó eredménye viszont már csak 5 százalékos bővülést mutatott. 

Az Anadarko Petroleum-ban is mintegy 760 ezer részvényt vásárolt. Az olajipari vállalat egyébként a hedge fundok legkedveltebb energiaipari cége. A vállalat papírjai gördülő és előretekintő P/E ráta alapján prémiummal forognak az olajipari szektortársakhoz képest. 

A Plains Exploration & Production is megmozgatta a fantáziáját, 950 000 darab részvényt vásárolt a cégben. Az olajtársaságra egyébként a Freeport-McMoRan Copper & Gold szeretné kivetni hálóját. A felvásárlási sztorik sok esetben nagy profittal kecsegtetnek, így ez vélhetően Sorosnak is felkeltette az érdeklődését, igaz, az ilyen spekulációk jelentős kockázatokat is hordoznak.

Rovatok