Index Vakbarát Hírportál

Balog Ádám lesz az MNB új alelnöke

2013. március 1., péntek 10:40 | aznap frissítve

Balog Ádám adóügyi helyettes államtitkárt javasolja Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzeti Bank (MNB) harmadik alelnökének – közölte a miniszterelnök sajtófőnöke pénteken. A jegybanktörvény alapján az MNB alelnökének személyére a kormányfő tesz javaslatot a köztársasági elnöknek. Az új, harmadik alelnök hétfőn lép hivatalba.

Az MNB mostani két alelnökéből Karvalits Ferencnek március végén jár le a megbizatása – 2006. március 27-én került a jegybankban –, míg Király Júlia, ha kitölti a mandátumát, akkor július elején távozik a nemzeti bankból.

Az 1978-as születésű Balog Ádám a jegybank történetének legfiatalabb alelnöke lesz. A diplomáját 2003-ban szerezte a mai Corvinus egyetem jogelődjén, a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem Gazdálkodástudományi Karán, 2005-ben mesterdiplomázott a Community of European Management Schools International Management mesterszakán, jogi diplomát szerzett 2007-ben a Pázmány egyetemen. Angolul és németül beszél, az NGM-et megelőzően a Pricewaterhouse Coopers adómenedzsere volt.

A helyettes államtitkára MNB-be átlépése nem meglepő hír: a Világgazdaság már február elején, a Fidesz kihelyezett frakcióülésének napjaiban hírt adott arról, hogy minden bizonnyal Matolcsyt nevezik ki jegybankelnöknek, és ő várhatóan magával viszi Balogot a nemzeti bankba.

Rovatok