Index Vakbarát Hírportál

Így beszélt Matolcsy és Varga

2013. március 1., péntek 17:47 | aznap frissítve

Matolcsy György jegybankelnök-jelöltként arról beszélt, hogy az infláció ellensége lesz, az árstabilitás és a pénzügyi stabilitás is fontos, de a kormánnyal is együtt fog működni. A Matolcsyt váltó Varga Mihály nemzetgazdasági-miniszterjelölt szerint a gazdaságpolitikai célok nem változnak, de a növekedésre kell összpontosítani, és meg kell teremteni a kiszámíthatóságot. Szerinte ki kell kerülni a túlzottdeficit-eljárás alól, nem lesz választási költségvetés.

A következő hat év jegybanki működését alapvetően meghatározza az elmúlt 33 hónap gazdaságpolitikai sikere - vezette fel jegybankelnök-jelölti expozéját Matolcsy György távozó gazdasági miniszter a parlament gazdasági bizottsági meghallgatásán. (Percről-percre tudósításunkat itt olvashatja.)

Beszélt a gazdasági sikerekről

Matolcsy szerint Magyarország 2010 közepétől sikeresen konszolidálta az állami pénzügyeket. Ez gazdaságtörténeti siker, ami azt is jelenti, hogy az új jegybanki vezetésnek már nem az állam pénzügyi konszolidációját kell segítenie, hanem mindenekelőtt a jegybanktörvényben szereplő három feladatának kell eleget tenni. Ezek az árstabilitás, a pénzügyi stabilitás és a kormányzati gazdaságpolitika, különösen a növekedés és a foglalkoztatás segítése jelentheti az MNB fő feladatát.

Matolcsy elmondta nézeteit a jegybanki vezetés monetáris filozófiájáról. Ez személyes mondanivaló ezért „sem előtte, sem utána nem fogják tőlem sokszor hallani”.

Matolcsy irányelvei

Az első pontban Matolcsy rögzítette, hogy nagyon nem szereti a devizahitelt. „Nem csupán mint közgazdász és gazdaságpolitikus vagyok ellene, hanem. Mint családapa, mint itt élő ember is. A legkockázatosabb, a legálnokabb pénzügyi eszköz egy országban felépíteni a devizahitel állományt. „Mindent meg fogok tenni, hogy a következő hat évben soha többé ne ismétlődhessen meg az az erkölcs és gazdaságpolitikai hiba, ami egyébként a monetáris politika hibája is volt.

”Matolcsy második pontjában megígérte, hogy az infláció ellensége lesz. Az infláció szintén egy álnok közgazdasági eszköz a pénzünk elvételére – fogalmazott. "Régen a királyok körbevágták az aranyat, most az infláció veszi el a pénzünket."

Harmadik pontként rögzítette: "nagy ellenfele vagyok a liberális felelőtlen jegybanki és monetáris politikának, és nagy híve vagyok a konzervatív, felelős jegybanki monetáris politikának. A felelőtlen liberális politika mondta azt, hogy majd a piac elrendezi a devizahitelek ügyét, de látjuk, hogy ez nem így van.”

Matolcsy szerint a liberális hozzáállás azt mondja, hogy a jegybankok nem is részei a nemzetállamnak, de ez nem így van. A Magyar Nemzeti Bank független és az is marad a kormányzati politikától, de része a nemzetállamnak. Ha egy kormányzat az ár- és pénzügyi stabilitást nem veszélyezteti, akkor a jegybank segítheti a kormány gazdaságpolitikáját. „Nem vagyok híve az elzárkózó jegybanknak. Egy nyílt partneri együttműködésnek vagyok a híve.”

Varga: A növekedés a cél

„A gazdaságpolitika célja és iránya nem változik, az elmúlt két és fél évben két fontos gazdaságpolitikai célt tűztünk ki magunk elé, célunk volt az adósságcsapdából való kikerülés, az egyensúly megteremtése és a foglalkoztatás növelése” - mondta Varga Mihály leendő nemzetgazdasági miniszter a gazdasági bizottság meghallgatásán.

Erre büszkének nem kell lenni

Szerinte ezek a célok csak akkor valósulhatnak meg, ha magyar gazdaság egy stabil növekedési pályára tud állni. „A tavalyi év utolsó negyedéves adata siralmas, erre büszkének nem lehet lenni. A magyar kormány célja, hogy ez a mutató változzon, olyan gazdaságpolitikára van szükség, ami megteremti az elmozdulásnak az esélyét” - mondta. Amit a januári, legutóbbi jelentésében az Európai Bizottság és a Valutaalap leírt, hogy növekedésre van szükség, ezzel egyetért a kormány, a vita abban van, hogy ezt hogyan lehet elérni.

Nem lesz választási költségvetés

Varga elmondta, sok vállalkozói fórumon vett részt, ahol a vállalkozók elmondták, hogy az elmúlt két és fél év átalakításai nem mindig voltak jól követhetőek. Szerinte egy konszolidációs időszaknak kell következnie a nagy átalakítás után. Ennek magával kell hoznia a kiszámíthatóságot.

„Különösen igaz ez az adópolitika területére, ez egy érzékeny kérdés” - tette hozzá. A 2013-mas költségvetéssel kapcsolatban elmondta, fontos cél, hogy az elfogadott költségvetés teljesüljön. Szerinte még nem kell hozzányúlni a büdzséhez, meg kell várni az első negyedév adatait ahhoz, hogy egy kicsit tisztább, világosabb képet lássunk. „Szeretnénk elérni, hogy a túlzottdeficit-eljárás megszűnjön Magyarország ellen, ez már kilenc éve folyik” - mondta.

A miniszter úgy vélte, nem lesz lehetőség arra, hogy az ország választási költségvetést készítsen. Bármennyire is szeretnék, a túlzott-deficit eljárás rendkívül csökkenti a mozgásteret. Szerinte a kormányprogramban lefektetett célok változatlanok, ezt legfeljebb azzal a céllal egészítené ki, hogy a növekedés 2013-ban meginduljon.

Rovatok