Index Vakbarát Hírportál

Féléves mélypontra esett a forint

2013. március 4., hétfő 10:52 | aznap frissítve

Rosszul indul a hét a forintnak a devizapiacokon. Pénteken még úgy tűnt, az árfolyam különösebb megrázkódtatás nélkül vészeli át azt, hogy Matolcsy György kerül a jegybank élére, hiszen az euró ára 294,5-295 forint közötti sávban zárt (vagyis a csütörtökinél erősebb volt a forint). Hétfőn azonban intenzíven gyengülni kezdett a pénzünk minden jelentősebb devizával szemben.

Az euró a reggeli 294,7 forint körüli szintről bő két óra alatt 296,7 forintig drágult, ez nagyjából 0,7 százalékos forintgyengülést jelent. A svájci frank árfolyama 240,4 forint volt hétfő reggel, bő két órával később már 242 forint fölött volt, ami 0,7 százalékos forintgyengülés. A dollár árfolyama 226,2 forintról 228,4 forintig emelkedett hétfő délelőtt, ami csaknem 1 százalékos változást jelent, valamint azt, hogy a dollárral szemben féléves mélypontra esett a forint árfolyama.

A forint gyengülésének több összetevője lehet. Egyfelől kedvezőtlenek a nemzetközi hírek: a kínai tõzsde két és fél éve a legnagyobb esést szenvedte el ma egy jelentõs ingatlanpiaci szigorítás miatt, míg Európában a hétvégi portugáliai több tízezres tüntetések okozhatnak aggodalmakat – írja a Portfolio.hu. Kondrát Zsolt, az MKB elemzője a napi hírlevelében ezek mellett azt emelte ki, hogy az elhúzódó olasz belpolitikai válság is kedvezőtlen hatású. A hétfõ reggeli kereskedésre az euró ára az 1,30-as szint alá bukott esett a dollárral szemben, és mínuszban vannak a vezető részvényindexek is.

A forintot azonban hazai hatások is gyengítik. Hétfőn kiderült, hogy a parlamenti meghallgatásán még visszafogottan beszélő Matolcsy a monetáris tanács külsős tagjának egy volt államtitkárát, Pleschinger Gyulát viszi magával. Majd az is napvilágot látott, hogy Matolcsy még miniszterként úgy írta át az MNB szabályzatát, hogy a jegybankelnöki hivatalba lépése napjától érvényes változások erősítsék az elnöki jogkört; a befektetők emiatt attól félnek, hogy erős hatalomátvétel kezdődik a jegybankban, ami piaci szempontból igencsak nyugtalanító.

Rovatok