Index Vakbarát Hírportál

Halálra van ítélve a magyar cukor?

2013. március 5., kedd 07:36

Magyarország csak abban bízhat, hogy 2015 után is kap uniós támogatást a cukoripar, írja a Napi Gazdaság. Kormányzati intézkedésről azonban nincs szó egy hazai cukorgyár feltámasztása érdekében. A jelenlegi európai uniós cukoripari rendtartás, kvótaszabályozás és a cukortermelés támogatási rendszere 2015. október 1-jétől megszűnik.

Támogatás nélkül életképtelen

Az európai termelés ezzel a legversenyképesebb régiókra koncentrálódhat, Magyarország önellátása pedig csak abban az esetben valósítható meg, ha erre az ágazat a jelenlegi kvótaszabályozás keretein belül megfelelő módon felkészül, derül ki Fazekas Sándor agrárminiszter írásbeli válaszából.

Magyarország nem ért egyet a kvótarendszer 2015-ös megszüntetésével, mondta a miniszter, aki szerint az ország érdeke, hogy a jelenlegi szabályozás és a hozzá kapcsolódó támogatási rendszer legalább 2020-ig fennmaradjon, illetve legyen lehetőség a kvótabővítésre is.

Magyarország ma a 300-320 ezer tonna éves cukorfogyasztásnak csupán harmadát képes megtermelni, a rendszerváltáskor még 12 cukorgyár működött, mintegy 600 ezer tonna kapacitással. Mára az egyetlen megmaradt − külföldi tulajdonú − cukorgyár Kaposvárott működik.

Rovatok