no

Index Vakbarát Hírportál

Tízmilliárddal tartoztak a kormányhivatalok

2013. március 7., csütörtök 07:29

Az év végén 10,7 milliárd forint volt a fővárosi és a tizenkilenc megyei kormányhivatal összes adóssága, derül ki a Magyar Államkincstár honlapján szereplő adatokból. Az adósság az elmúlt hónapokban folyamatosan csökken, a novembert még 13 milliárd körüli tartozással zárták, január végén már 9 milliárd alatt volt az adósság.

Ugyanakkor aggasztó adat, hogy miközben a hatvan napon túli tartozások nagy mértékben csökkentek – minden bizonnyal az állami adósságátvállalás részeként is –, addig az adósságok újratermelődése már látható. A 19 vidéki kormányhivatal harminc napon belüli tartozásai ugyanis 881 millióról 917 millióra, 30-60 napos fizetési késedelme 581 millióról 774 millióra nőttek.

A múlt év végén a húsz kormányhivatalból csak egynek, a Békés megyeinek nem volt tartozása, januárra a Nógrád megyei hivatal 80 milliós év végi adóssága is eltűnt a MÁK adatai szerint. A legnagyobb adós év végén is, január végén is a Pest megyei hivatal volt, de ott is jelentősen csökkent az adósságállomány: az évet záró 2,6 milliárd forintos szintről 1,97 milliárd forintra.

A tavalyi adatok szerint a tartozását már évközben lenullázó, és egyedüliként tartósan adósság nélkül működő Békés megyei kormányhivatal. A felelős gazdálkodás híve, ennek köszönhető, hogy nincs lejárt, kifizetetlen tartozása – mondta erről kérdésünkre Erdős Norbert, a hivatalt vezető kormánymegbízott. „Felmértük a kiadási oldalt, és meghoztuk azokat a döntéseket, melyekkel érdemi eredmény érhető el”. Százmilliónál többet spóroltak azon, hogy az intézményeket bérelt ingatlanokból állami tulajdonban lévő épületbe költöztették, elküldték a nyugdíjas dolgozókat, és a helyeiket nem töltötték be, a hivatali autók használatára kilométerkeretet határoztak meg, a szerződéseik egy részét újrakötötték.

A vidéki kormányhivatalok többsége egyébként januárban nagyot faragott le a tartozásából – részben persze a már jelzett adósságátvállalások miatt. Arányaiban a tartozását lenullázó Nógrád mellett a Csongrád megyei hivatal teljesített a legjobban, amely december végi 341 milliós adóssága 150 millióra változott. Összegszerűen az adósságát több mint 600 millióval csökkentő Pest megye után a Fejér megyei hivatal érte el a legjobb eredményt (355 millióval faragta le a tartozását).

Összesen hat olyan megyei hivatal van, amelynek nőttek a tartozásai januárban. A borsodi hivatalé 111 millióval 492 millióra emelkedett, ami összegszerűen a legrosszabb eredmény. Arányaiban viszont Heves megyében teljesítettek legrosszabbul, ott a 113 milliós adósság majdnem 80 százalékkal 202 millióra nőtt.

A 60 napon túl adósságok csak hat megyében emelkedtek, a 30-60 naposak viszont tizenkét kormányhivatalnál haladták meg január végén az egy hónappal korábbit, ezen belül Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több mint háromszorosukra duzzadtak. Nyolc megyében nőtt a hónapon belül tartozások összege, a legrosszabbul ezen a téren a hevesi hivatal teljesített, amely megnégyszerezte egy hónap alatt ezt az értéket (igaz, nagyon alacsony, 18 milliós szintről indulva).

Rovatok