Index Vakbarát Hírportál

B kategóriába csúszott Olaszország

2013. március 8., péntek 18:28 | aznap frissítve

Olaszországot leminősítette, ezzel megvonta tőle az elsőrendű adósbesorolást a Fitch – jelentette a Bloomberg pénteken. Az olasz adósság új besorolása BBB+, az ország kilátásai negatívak, ami egy újabb felülvizsgálat esetén további leminősítésre utal.

A Fitchnek a Reuters által közölt jelentéséből kiderül, hogy az olasz választás végeredményét kísérő bizonytalanság volt az egyik ok, amikor a leminősítésről döntöttek. Egyre valószínűtlenebbnek tartják, hogy egy erős kormány vegye át a hatalmat az országban, e nélkül pedig nem lehetségesek a szükséges strukturális reformintézkedések. Egy gyenge kormány ráadásul lassabban és kevésbé hatékonyan tud fellépni a külső gazdasági megrázkódtatásokkal szemben is.

A tavalyi év utolsó negyedévéből származó adatok pedig megerősítették, hogy Olaszországban zajlik jelenleg Európa egyik legmélyebb recessziója. Ráadásul a hitelminősítő jelentése szerint az olasz gazdaság idén a korábbinál nagyobb mértékben zsugorodhat. A Fitch jelentése 1.8 százalékpontos GDP csökkenésre számít 2013-ban, a GDP arányos államadósság pedig 130 százalékosra nőhet.

A BBB+ besorolással Olaszország kikerült a Fitchnél az A-kategóriás országok közül, Írország, Görögország, Ciprus, Portugália és Spanyolország után a hatodik euróövezeti tagállamként. Az olasz adósminősítés most az írrel van egy szinten. Ha még lejjebb, BBB kategóriába sorolják, akkor mások mellett Arubával, Oroszországgal és Kazahsztánnal lesznek egy csoportban; igaz, ugyanitt van Spanyolország is.

Olaszország hitelminősítése az S&P-nél már tavaly január 13-a óta BBB+, szintén negatív kilátással. A harmadik nagy hitelminősítőnél, a Moody'snál tavaly július óta van Baa2-es szinten Olaszország – ugyancsak negatív kilátással –, ami egy kategóriával rosszabbnak számít az S&P-s és a friss Fitch-besorolásnál.

Rovatok