Index Vakbarát Hírportál

Kínai sztárblogger veszi meg New York legdrágább felhőkarcolóját

2013. március 13., szerda 12:12

A legendás New York-i General Motors-felhőkarcoló megvételére készül Csang Hszian, Kína legismertebb bloggere, civilben milliomos ingatlanbefektető. A The Atlantic híportál értesülései szerint Xin arról folytat tárgyalásokat a jelenlegi tulajdonossal, hogy 40 százalékos részesedést kapjon az épületből egy meg nem nevezett összeg ellenében.

A Wall Street Journal a felhőkarcoló értékét 3,4 milliárd dollárra becsüli, így a kérdéses összeg valahol 1,3 milliárd dollár környékén lehet. Ez az ár a GM-épületet New York legdrágább felhőkarcolójának címére is jelöli – igaz, a hírek szerint a WTC-ikertornyok helyén épülő One World Trade Center felépítése még ennél is többe, 3,8 milliárdba kerül.

A 215 méter magas felhőkarcoló Manhattan szívében, a Central Park sarkán, az ötödik sugárút, és az 59. utca kereszteződésénél fekszik, és egy egész blokkot elfoglal. Eredetileg a híres autógyártó építtette a hatvanas években New York-i főhadiszállásnak, és bemutatóteremnek. 160 ezer négyzetméternyi iroda és üzlethelység van benne, itt található többek között a világ leghíresebb Apple-boltja. A jelenlegi tulajdonos a Boston Properties ingatlancég, ami 2,8 milliárd dollárért, a pletykák szerint kuvaiti, katari és dubaji forrásokból származó pénzből vette meg 2008-ban. Ez azóta is a legnagyobb összeg, amit valaha Amerikában irodaházért fizettek.

Zhang Xin Kína legnépszerűbb bloggere, a leginkább a Twitterre hasonlító Sina Weibo mikroblog-platformon ötmillión követik a bejegyzéseit. Burmai származású, a legjobb brit egyetemeken tanult, majd hazatért Kínába, ahol a férjével megalapította a SOHO China ingatlanfejlesztő céget, ami mára az ország egyik legnagyobbjává nőtte ki magát. A cég tavalyi tiszta nyeresége 537 millió dollár volt, így a New York-i bevásárláshoz alighanem külső segítségre is szüksége lesz. Xin néhány éve felvette a Bahá'i vallást (perzsa eredetű, aránylag fiatal vallás, ami egyszerre hisz Mózes, Buddha, Jézus, Mohamed és mások isteni hírvivői szerepében), ami nem szerepel a Kínában hivatalosan elfogadott vallások listáján, ezért a kormány egy ideje nem nézi jó szemmel Xin óriási népszerűségét a kínai netezők között.

A kínai befektetők az utóbbi években különösen nagy érdeklődést mutatnak az amerikai ingatlanpiac iránt (ugyanez volt a nyolcvanas években a japán tőke részéről, akkor például a híres Rockefeller Centert vették meg japán befektetők), ahogyan a kínai szupergazdagok is egyre több amerikai luxusingatlant vesznek, egyrészt befektetésként, másrészt presztízsből.

Rovatok