Index Vakbarát Hírportál

Milliárdokért utazhatnak a közszolgák

2013. március 13., szerda 08:53

Érdemi jogorvoslati eljárás nélkül zárult a költségvetési szervek dolgozói hivatalos utazásainak szervezésére kiírt, nettó 8,4 milliárd forint keretösszegű közbeszerzés, írja a Napi Gazdaság. A jogorvoslatot kezdeményező, a pályázaton alulmaradt Malév Air Tours Kft. (MAT) ugyanis nem fizette meg a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) vizsgálati díját, majd kérte a jogorvoslat megszüntetését - derül ki a KD március 5-én hozott végzéséből.

A fejlesztési tárca felügyelete alá tartozó Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) tenderén négy utazási iroda tett ajánlatot, közülük a MAT-on kívül valamennyi céggel szerződést kötöttek. A 24 hónapra szóló keretmegállapodást 2013. március 6-án írták alá a nyertes OTP Travel Kft.-vel, a Weco-Travel Kft.-vel (korábban Chemol-Travel) és a központosított közbeszerzési rendszerben új utaztatóként megjelenő Ibusz Kft.-vel.

A cégek az utazásokhoz kapcsolódóan igény szerint egyéb szolgáltatásokat is teljesítenek. A keretösszeg a korábbi évekhez képest jelentősen bővült. A legutóbbi utazási keretmegállapodás 2011. december 6-tól idén február 15-ig (14 hónapig) volt érvényben, nettó 3,5 milliárdos keretösszegre szólt. (Ebben az OTP Travel, a Weco-Travel, a MAT és a magyar tulajdonú United 4 Bonafini Bindair Kft. vett részt, közülük "hagyományosan" messze a legtöbb megrendelés az OTP-leánynak jutott, több mint 2 milliárd forint értékben.)

Az új szerződéshez hasonló összeget, nettó 8,5 milliárdot 2009 decemberétől 2013 februárjáig, azaz 38 hónap alatt költöttek el korábban hivatalos utakra az állami intézmények munkatársai. Korábban a KEF az állami szervek munkatársainak előre tervezettnél több utazását az európai uniós soros elnökség lezárásával és a "jelenlegi nemzetközi gazdasági helyzettel" indokolta. A KEF az ajánlatokat a foglalási díj és a magyarországi irodák száma alapján értékelte, a keretmegállapodás mellékletéből kiderül, hogy az OTP Travel nem számít fel repülőjegyért foglalási díjat, míg a Weco 3500, az Ibusz pedig 2500 forintot kér az állami szervektől. Az OTP Travel 16 irodát, a Weco 93-at, az Ibusz pedig országosan 39 irodát igazolt.

A MAT a közbeszerzési jogorvoslat előtt előzetes vitarendezést is kezdeményezett a KEF-nél, amelyben az OTP Travel nullaforintos repülőjegy-foglalási díját és a Weco alvállalkozójának bevonását nehezményezte.

A korábban a Malév Zrt. tulajdonában lévő MAT tavaly december 3-án került a Magyar Fogászati Turizmus Szervező Kft.-hez - derül ki a Céginfo.hu adataiból. A felszámolás alatt álló Malév leányvállalatának 100 százalékos üzletrészét névértéken, 500 ezer forintért hirdette meg eladásra az állami felszámoló - azt azonban nem közölték a felek, hogy mennyiért kelt el a cég. A Céginfo.hu adatai szerint a MAT 2009-ben még veszteséges volt (akkor 110 millió forint mínusszal zárt), 2010-ben nullszaldó körüli, 2011-ben pedig 4,6 millió forint adózott eredményt ért el.

Rovatok