Index Vakbarát Hírportál

Egymilliárdot költenek a hungarikumokra

2013. március 14., csütörtök 07:13

Idén összesen egymilliárd forintot költenek a Hungarikum Bizottság által hungarikumnak kikiálltott értékek megóvására. Gyaraky Zoltán a a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) főosztályvezetője elmondta, abból a magyar értékből lesz hungarikum a törvény szerint, amely "a magyarság által létrehozott csúcsszintű, nemzetközileg is elismert anyagi és szellemi alkotás", amit az ország határain kívül és belül egyaránt annak tartanak, jelenleg 12 hungarikum van.

A definíció egyébként még mindig egy kicsit ingatag, hiszen a hungarikumok közés sorolták például a hortobágyi pusztát és az aggteleki karsztot is, amelyek bár csakugyan hazai jellegzetességek, nehéz lenne bármelyiket a "magyarság által létrehozott csúcsszintű alkotásnak" nevezni.

Gyaraky Zoltán hangsúlyozta: a testület azon kíván őrködni, hogy a hungarikumok értéke megmaradjon, ezért nem kívánja azok számát mértéktelenül gyarapítani, évente várhatóan kevesebb mint száz értéket nyilvánítanak hungarikummá.

A tárca főosztályvezetője nem tért ki arra, hogy az értékek megóvására költött egymilliárd forint egyenlő arányban oszlik-e majd meg az egyes hungarikumok között, vagyis ugyanannyi pénzt adnak-e például a "solymászat, mint élő emberi örökség" fenntartására, mint mondjuk a panonhalmi apátságnak, vagy Budapestnek, amely szintén hungarikum - de csak a Duna-partok, a várnegyed és az Andrássy út.

A törvény szerint hungarikumnak minősülnek a következő nemzeti értékek:

Rovatok