Index Vakbarát Hírportál

Csak a forint bedöntése hatna Orbánra

2013. március 14., csütörtök 13:27 | aznap frissítve

A befektetők nem szeretik Orbán Viktor politikáját, de egészen addig, amíg nem viszik ki a pénzüket az országból, amivel a forint bedőlését idéznék elő, semmit nem tehetnek, ami változtatna a kormány politikáján – írja a Reuters Magyarországról szóló elemzése.

A Reuters szerint a magyar kormánynak nincsen szüksége nemzetközi segítségre, az EU támogatására, vagy az IMF-re, miután a múlt hónapban sikeresen bocsátott ki dollárkötvényeket. Pedig az Unió aggódik, hgy a 2004-es bővítéssel több olyan országot is felvettek tagnak, akik Németországgal ellentétben nem tartják be az alapvető demokratikus normákat, és ez végül az unió értékeit rombolhatja.

A befektetők a magas hozamok miatt továbbra is fektetnek magyar kötvényekbe, annak ellenére, hogy az elmúlt három évben az orbáni gazdaságpolitika, az „Orbanomics”, átvette a hatalmat a jegybank felett, megadóztatta a külföldi cégeket és rákényszerítette a bankokat, hogy nyeljék le a hitelek veszteségeit.

De ha ezek a külföldi cégek mégis megijednek és kivonják a pénzüket Magyarországról, Orbán nem engedheti majd meg magának, hogy azzal idegenítse el a szavazókat, hogy hagyja zuhanni a forintot. „Mivel a kormány aggódik a forint stabilitásáért, a tőkekivonás komoly ellensúlya lehet a gazdaságpolitikának” – mondja Daniel Hewitt, a Barclays közgazdásza.

Az elemzők szerint a legnagyobb gazdaságpolitikai kockázat az adósságcsökkentés. Ez ugyanis segíthet Orbánnak szavazatokat szerezni, de ha a terheket a cégekre rakja a hitelfelvevők helyett, az ellene fordíthatja a piaci hangulatot.

Rovatok