Index Vakbarát Hírportál

Az építőipar még mindig tud zsugorodni

2013. március 18., hétfő 09:09 | aznap frissítve

2013 januárjában az építőipar termelése mind a kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanap-tényezővel kiigazítva 4,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Szezonálisan kiigazítva a termelés 1,5 százalékkal kisebb volt a decemberinél. Az adatok elemzésénél célszerűfigyelembe venni, hogy januárban az építőipar egy átlagos hónap termelésének mintegy 60 százalékát állítja elő.

A KSH megjegyzi: az adatok elemzésénél célszerű figyelembe venni, hogy januárban az építőipar egy átlagos hónap termelésének mintegy 60 százalékát állítja elő.

Januárban a két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult: míg az épületek építése 6,8 százalékkal kisebb volt az előző évinél, addig az egyéb építményeké 0,1 százalékkal emelkedett. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye 4,7 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 1,0 százalékkal nőtt az előző havihoz képest.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza - 11,2 százalékkal esett vissza januárban. Az egyéb építmények ágazat termelése 0,2 százalékkal emelkedett. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 1,9 százalékkal csökkent 2012 azonos időszakához képest.

Rovatok