Index Vakbarát Hírportál

Nem nyitnak ki a ciprusi bankok

2013. március 20., szerda 20:08 | aznap frissítve

Zárva maradnak a ciprusi a bankok, a kormány ugyanis attól tart, hogy a számlatulajdonosok megrohamoznák a pénzintézeteket és kiürítenék számláikat.

A ciprusi kormány rendkívüli ülésén tárgyalja a kialakult helyzetet. Ez a helyzet a következő: Ciprusnak hitelre van szüksége, az Európai Unió pénzügyminiszterei úgy döntöttek, hogy 10 milliárd eurónyi (nagyjából 3000 milliárdot forintos) EU–IMF-hitelcsomag érdekében Ciprusnak 10-ről 12,5 százalékra kell emelnie a társasági adót, a bankbetéteket pedig egyszeri illetékkel és kamatadóval sújtották volna. Ezt azonban elutasította a ciprusi törvényhozás, így most olyan javaslatot kell kidolgozniuk, amely megfelel az EU-nak.

Csütörtök éjjel a B-tervről annyi kiderült, hogy az bizonyos - nem részletezett - orosz segítség mellett magában foglal egy kisebb mértékű bankbetét-adót is. A tervet várhatóan csütörtökön terjesztik a parlament elé, amely szavazni fog az abban foglaltakról. A ciprusi állami televízió este arról számolt be, hogy a B-tervet csütörtökön a szigetország elnöke fogja bemutatni. Különadó állítólag a 100 ezer euró feletti betétekre vonatkozna.

A hírek szerint a bankok a jövő keddig maradnak zárva.

Rovatok