Index Vakbarát Hírportál

Küzdeni kell a kamu álláshirdetésekkel

2013. március 21., csütörtök 14:57

Regisztrációs díj, irreális bér, hangzatos külföldi munka, vállalati e-mailcím helyett Gmail, Hotmail. Ez csak néhány példa a hamis álláshirdetések özönéből, melyek az egyre növekvő számú tartósan munkanélküliek kétségbeesésére alapoznak – olvasható a Profession.hu közleményében.

Az elmúlt három évben a külföldi állásajánlatok száma stagnál, a rendszerükben havonta átlagosan100-130 ilyen pozíciót hirdettek meg az elmúlt három évben, közölte az online állásportál. Az oldalon tavaly 70 000 álláskereső regisztrált, közülük sokan mennének külföldre, ezért is „nagyon fontosnak tarjuk, hogy minden állásajánlat egy minőség ellenőrzési folyamaton menjen keresztül, ezzel kiszűrve a csalókat” – közölték.

A magas számú érdeklődő között az évi 1300-1600 ellenőrzött külföldi munkalehetőség mellett nem csoda, ha egy jellemzően apróhirdetésekben feladott, hamis, de hangzatos állásajánlat a sok intő jel ellenére is vonzónak tűnhet. A Profession.hu szerint ezek az intő jelek:

Az online állásportál emellett természetesen azt is ajánlja a közleményében, hogy „keressünk munkát online álláskereső portálon”, már csak azért is, mert „gyanú esetén a felhasználók panaszait minden esetben kivizsgálják; első lépésként a cégek pontosíthatják a félrevezető megfogalmazást, további panasz esetén leveszik az ajánlatot”.

Az Profession.hu arra is felhívja a figyelmet, hogy szándékos félrevezetés mellett természetesen előfordulnak olyan esetek is, amikor csak hanyagság miatt fordítunk felesleges időt a jelentkezésre. Mindig ellenőrizzük a feladás időpontját, mert a kisebb munkakereső oldalakon gyakran több hónapos hirdetésekkel találkozhatunk. Ilyen felületeken egyeztessük a feladott szöveg tartalmát is a keresési paramétereinkkel, ezzel is elkerülve a rendszer hibáiból adódó félreértéseket.

Rovatok