Index Vakbarát Hírportál

Leminősítés előtt állunk, gyengül a forint

2013. március 21., csütörtök 19:20 | aznap frissítve

Tovább gyengült a forint a bankközi piacon csütörtök este azt követően, hogy a Standard & Poor's hitelminősítő leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta a hosszú távú magyar adósosztályzatokra érvényben tartott kilátását.

A bejelentés perceiben a nemzetközi devizapiacra hatott ugyanakkor az is, hogy a ciprusi jegybank új bankmentési terveket jelentett be.

Az S&P este fél 7 tájban tette közzé, hogy rontotta az érvényben tartott kilátását. A nemzetközi hitelminősítő egyben megerősítette a hosszú és rövid futamidejű magyar szuverén kötelezettségek BB/B szintű besorolását.

A Standard & Poor's a kilátásrontáshoz fűzött elemzésében azzal indokolta a lépést, hogy véleménye szerint tovább gyengült a magyar gazdaságpolitika kiszámíthatósága és hitelessége. Ez részben azoknak a döntéseknek a következménye, amelyek a hitelminősítő megítélése szerint kérdéseket vetnek fel az ellenőrző funkciójú intézmények függetlenségével és így hitelességével kapcsolatban.

A cég példaként a Magyar Nemzeti Bank (MNB) élén bekövetkezett vezetőváltást és az alaptörvény módosítását említi, ezek ugyanis a Standard & Poor's véleménye szerint gyengíthetik a magyar intézményrendszer hatékonyságát, valamint a gazdaságpolitikai döntéshozatal minőségét és kiszámíthatóságát.

Mint írták, a kormány által az elmúlt három évben végrehajtott unortodox gazdaságpolitikai intézkedések – elsősorban az egyes szolgáltatási szektorokat célzó adóemelések és különböző illetékek – a középtávú növekedési potenciál erózióját okozhatják, mivel csökkenthetik a bankok hitelezési készségét és a vállalatok beruházási hajlandóságát.

Az euróval 18.30 körül 305,3 forinton kereskedtek, majd nem sokkal később 306,73 forintig erősödött, 19 óra előtt valamivel az eurót 306,75 forinton jegyezték.

A forint napközben szűk sávban mozgott, a ciprusi helyzet nyomán kialakult bizonytalanság miatt is gyengült az árfolyam.

A svájci frank 19 óra körül 250,99 forint a 18.30 körüli 249,67 forint után.

A dollárral 237,63 forinton kereskedtek, míg a hitelminősítő bejelentése előtt 236,51 forint volt.

A japán jen árfolyama 2,5041 forint volt este 7 tájban, 18.30 körül 2,4874 forint volt.

Rovatok