Index Vakbarát Hírportál

Hiába a rezsicsökkentés, duplája lehet a gázszámla

2013. március 27., szerda 09:19

Hiába csökkentette a kormány január elsejével a lakossági gáz-, illetve áram árát, a márciusi fűtésszámla akár magasabb is lehet a megszokottnál, az elhúzódó hideg idő miatt ugyanis jellemzően nő a lakossági gázfogyasztás, írta a pénzcentrum.hu.

A Magyar Energia hivatal 2012-es adatsora szerint tavaly márciusban, 8,8 Celsius fokos átlaghőmérséklet mellett 300-350 millió köbméter körül alakult a háztartási célú gázfogyasztás Magyarországon. Az elhúzódó hideg idő miatt a háztartási célú gázfogyasztás valahol 500-600 millió köbméter között tetőzhet idén márciusban. Az áprilisban kibocsátott, májusi befizetési esedékességű, a márciusi fogyasztást tartalmazó gázszámlákon tehát akár kétszer akkora összeg is szerepelhet, mint azt tavaly ilyenkor tapasztaltuk.

Februárban a Főtáv Zrt. hívta fel a fogyasztói figyelmét, hogy a januári távhő- fogyasztást tartalmazó számla a 10 százalékos díjcsökkentés ellenére is magasabb lehet, mint a más téli hónapokban szokásos számla, mivel a hideg miatt nőtt a hőfogyasztás.

A Főtáv februári tájékoztatására hivatkozva Németh Szilárd, a rezsicsökkentés ellenőrzéséért felelős fideszes munkacsoport vezetője azt mondta, "nem fogadják el Főtáv bejelentését, miszerint a januári számla a 10 százalékos díjcsökkenés ellenére is magasabb lehet, mert a hideg idő miatt nőtt a hőfogyasztás." A vezető ezért soron kívüli vizsgálatot kért a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságtól, illetve a Magyar Energia Hivataltól.

Rovatok