Index Vakbarát Hírportál

IMF: Nem tartható a hiánycél

2013. március 29., péntek 15:12 | aznap frissítve

Az idei évben várhatóan nem lesz növekedés, jövőre 1,2 százalékkal nőhet a GDP. Az államháztartás hiánya 2013-ban és 2014-ben is a GDP 3 százaléka felett lesz, áll a Nemzetközi Valutaalap pénteken közölt (IMF) előrejelzésében.

Az IMF éves országjelentésében kifejti, változtatás nélkül idén a GDP 3,2 százaléka lehet a hiány, jövőre pedig 3,5 százalék, vagyis nem tudjuk tartani a Brüsszel által elvárt 3 százalék alatti célt, így nem kerülünk ki a túlzottdeficit-eljárás alól sem. A jelentés szerint a GDP-hez mért államadósság a 2012 év végi 79 százalékról 2013 végére 79,9 százalékra, 2014-ben pedig 80,3 százalékra nő.

Az IMF szerint robosztus és hiteles gazdaságpolitikai intézkedésekre lenne szükség a bizalom megerősítése, a bizonytalanság csökkentése, a versenyképesség javítása és a potenciális növekedési ütem gyorsítása érdekében. Az éves jelentéshez fűzött nyilatkozatban az IMF kiemelte: a magas központi és külső finanszírozási szükséglet miatt a gazdaság érzékeny a piaci hangulat ingadozásaira, míg a beruházások és a munkaerő-piaci részvétel alacsony szintje gyengíti a hosszú távú kilátásokat.

A valutaalap igazgatótanácsa üdvözölte a magyar kormánynak a költségvetési konszolidáció melletti elkötelezettségét, de szerinte további intézkedések szükségesek a magas államadósság-ráta tartós csökkentéséhez. A testület szerint olyan növekedésbarát konszolidációra kell törekedni, amely elsősorban a kiadások hatékonyságának javítását célozza. Ez lehetővé tenné az adók mérséklését is. A munkaerő-piaci aktivitás növelésére tett kormányzati intézkedések jó irányba tett lépések, de az IMF szerint szélesebb körű reformok elfogadását sürgette. A termékpiacokon fokozni kell a versenyt és egyenlő feltételeket kell teremteni, a veszteséges állami vállalatok átstrukturálásának folytatását pedig megkülönböztetett figyelemmel kell kezelni.

Az IMF a következő intézkedéseket ajánlotta a költségvetési politika javítására (portfolio.hu-gyűjtés):

  1. A központi kormányzati bürokrácia költségeinek csökkentése és a kiadások ésszerűsítése a helyi önkormányzati szinten
  2. A veszteséges állami tulajdonú közlekedési vállalatok szerkezeti átalakítása
  3. A veszélyeztetett csoportok szociális juttatásainak célzottabbá tétele
  4. Az ágazati adók fokozatos felszámolása és a társasági adórendszer egyszerűsítése és átalakítása
  5. A munkára való ösztönzés növelése a személyi jövedelemadó reformja révén
  6. Adókedvezmények csökkentése és egy átfogóbb stratégia elfogadása az ÁFA-csalások ellen

Érdemes megjegyezni, hogy a kormány korábban olyan utalásokat tett, miszerint az IMF-től a nyugdíjakkal kapcsolatos elképzelései miatt kell megmenteni az országot. Úgy tűnik, a többször cáfolt állítás valóban nem igaz. A mostani anyagból is az derül ki, hogy ilyen ajánlásokat nem fogalmazott meg a szervezet - írja a lap.

Magasabb infláció, kevesebb vásárló

Az IMF szerint a fogyasztói árak 2013-ban átlagosan 3,2 százalékkal, 2014-ben pedig 3,5 százalékkal emelkednek. A munkanélküliségi ráta idén 0,1 százalékponttal 11,1 százalékra nő, majd jövőre 10,9 százalékra csökken. Szerintük a külkereskedelmi többlet - egyre lassabb ütemben ugyan, de - tovább nő, a belső kereslet pedig az idén tovább esik, és 2014-ben is csak szerényen emelkedik majd. A bruttó beruházási ráta a 2012. évi 17,1 százalékról 2013-ban 16,5 százalékra, majd 2014-ben 16,3 százalékra csökken. Az IMF szerint Magyarország potenciális növekedési üteme az elkövetkező két évben 0-0,5 százalék között lesz.

Úgy vélték, a javuló külső finanszírozási környezet elősegítette az elmúlt időszakban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris kondícióinak lazítását, a csökkenő infláció azonban nem kellően lehorgonyzott, így körültekintő jegybanki magatartásra vallana egy szünet a kamatcsökkentési ciklusban. A testület értékelésében kiemelte, hogy az ár- és pénzügyi stabilitás, valamint az inflációs célkövető jegybanki politika hitelessége szempontjából fontos az MNB jogi és működési függetlenségének fenntartása.

A szervezet vezetősége arra hívta fel a figyelmet, hogy a pénzügyi közvetítőrendszer gyengesége továbbra is akadályozza a gazdasági kilábalást, és a bankok működési környezetének javításának fontosságát hangsúlyozta. Szerintük fokozatosan csökkenteni kellene a bankok súlyos adóterheit, és olyan körülményeket kell teremteni, amelyek lehetővé teszik a bankok és a háztartások mérlegeinek rendezését. "A hitelezés elősegítése érdekében hozott ad hoc intézkedések kisebb valószínűséggel lesznek hatásosak a hitelezés beindítása szempontjából, és nem kívánt hatással lehetnek a hitelportfolió minőségére" - írták.

Brüsszel is szorít

Az Európai Bizottság tavaly novemberi országjelentésében az idei hiányt 2,9 százalékra becsülte, ami még éppen megfelelt a 3 százalék alatti elvárásnak. Februárban azonban 3,4 százalékra módosult a brüsszeli előrejelzés, és a bizottság jövőre is ekkora hiányt vár.

A kormánynak, ha meg akar felelni az EU-ból érkező nyomásnak, az idei mellett a jövő évi hiánypályán is változtatnia kell, hiszen a túlzottdeficit-eljárásnak csak akkor lesz vége, ha a hiánycsökkentés tartós. Vagyis ha a hiány nemcsak ebben az évben, hanem jövőre is 3 százalék alatt marad.

Rovatok