Index Vakbarát Hírportál

Százezerrel több lett a nem lakott lakás

2013. április 2., kedd 10:17

Az elmúlt évtizedek adatait vizsgálva látható, hogy a nem lakott lakások száma folyamatos növekedésben, írta a portfolio.hu a népszámlálási adatok alapján. 2001 óta több mint 100 ezerrel nőtt a nem lakott lakások száma, 2011-ben 478 ezer lakás tartozott ide.

A nem lakott lakások közé tartoznak a ténylegesen üresen álló lakások, ez 2001-ben mintegy 75 százalékos arányt tett ki az összes nem lakott lakáson belül, valamint a más célra használt lakások, melyeket elsősorban irodaként, orvosi rendelőként és egyéb hasonló szolgáltatások végzésére tartanak fent a tulajdonosok.

De itt tartják számon a másodlagosan használt lakásokat is, melyek jellemzően olyan tulajdonosokhoz tartoznak, akik ingáznak két város között, és bár mind a két helyen van saját lakásuk, csak az egyik lakhelyük számít életvitelszerű tartózkodási helyüknek. A csak üdülésre használt ingatlanok is nem lakott lakásnak számítanak.

A Duna House keddi közleménye szerint folytatódik a szokásos szezonalitásnak megfelelő növekedés az ingatlanpiacon. 2011-ben 18 600, idén pedig 18 300 körüli tranzakció mennyiséget becsült a Duna House, ami elenyésző, 4 százalékos eltérés.

Rovatok