Index Vakbarát Hírportál

Újabb bank vonul ki Magyarországról

2013. április 2., kedd 10:50 | aznap frissítve

Újabb pénzintézet döntött úgy, hogy kivonul a magyarországi piacról: a Reuters beszámolója szerint a Banco Popolare eladja magyarországi leánybankját a közösségi pénzintézet MagNet Banknak félmillió euróért (150 millió forintért). Az olasz bank magyar érdekeltségének eladása nem újkeletű, már 2011 elején eldőlt, hogy a bank eladná a magyarországi érdekeltségeit.

A Reuters megjegyzi: az olasz bank az első, amely a kivonulásról döntött azután, hogy Orbán Viktor miniszterelnök túlzottnak nevezte a külföldi pénzintézetek súlyát, és legalább ötven százalékos részesedést tartott kívánatosnak a magyar bankrendszerben.

Az eladás tényét közlő Banco Popolare szerint a tranzakció nem lesz jelentős hatással a működésükre és pénzügyi eredményeikre. A banknak jelenleg tíz fiókja van Magyarországon, ebből hét Budapesten, három pedig a fővárosi agglomerációban, Budaörsön, Solymáron és Dunakeszin. A bank elég szerencsétlen időzítéssel, 2007-ben, a hitelpiaci válság kirobbanása előtti utolsó „békeévben” lépett a magyar piacra az IC bank megvételével.

A magyar jelenlétük enyhén szólva sem volt sikertörténet: 2007-ben 4,5 milliárd forintos mérleg szerinti veszteséget termelt, amit 2008-ban 431 milliós, 2009-ban 1,1 milliárd forintos, majd 2010-ben 981 millió, majd tavaly a Céginfó.hu adatai szerint 1,1 milliárdos mínusz követett. Vagyis a hatéves magyarországi jelenlét több mint 8,1 milliárd forintot vett ki az olasz tulajdonos zsebéből.

A Banco Popolare a távol-keleti tulajdonban levő IC Bank felvásárlásával, 2007. májusában lépett a magyar piacra, és jelenleg tíz - hét budapesti és három vidéki - fiókkal rendelkezik.  A Banco Popolare bankcsoport Olaszország harmadik legnagyobb bankja. Itáliában több mint 20 ezer dolgozót foglalkoztat, és 2000 fiókból álló hálózatán keresztül közel hárommillió ügyfelet szolgál ki.

A MagNet Bank pénzintézeti tevékenysége tizennyolc éves múltra tekint vissza. A MagNet Bank Zrt. közösségi pénzintézetként a magyar bankrendszerben úttörő módon a fenntarthatóság elveire alapozva, különleges ügyféljogok biztosításával épít kapcsolatot felelős betét- és hiteloldali célok, társadalmi és kisközösségi érdekek között.

A magyar közösségi bank a válság közepette is meg tudta őrizni eredményességét és bővülési ütemét: 35 százalékos ügyfélszám-növekedést ért el 2011-ben. 2012-ben már több mint 20 ezer ügyfelet szolgál ki 13 fiókban, és a növekedési ráta továbbra is tartós. 2012-ben már második alkalommal nyerte el a MagNet Bank a MasterCard az Év Társadalmilag Felelős Bankja díjat.

A megállapodás alapján a MagNet Bank mind meglévő, mind új lakossági, vállalati ügyfelei és civil partnerei számára szélesebb pénzügyi szolgáltatási palettát kínálhat a jelenleginél nagyobb méretű fiókhálózatban. A MagNet Bank vezérigazgatója, Salamon János a felvásárlás kapcsán elmondta: a MagNet Magyar Közösségi Bank középtávú stratégiai terve változatlan.

Nem a Banco Popolare az első bank, amely megszünteti magyarországi tevékenységét: a 2008-as válság óta két pénzintézet zárt be hazánkban. Legutóbb tavaly februárban arról jelent meg hír, hogy a Crédit Agricole Bank kezdte meg magyarországi kivonulásának előkészítését, és számos más országban is beszüntetik tevékenységüket.

Előtte 2010 májusában a csődtől kényszerállamosítással megmenekült osztrák Hypo Bank döntött úgy, hogy kivonul a magyar, valamint több más közép- és kelet-európai piacról. Szintén 2010-ben a főleg az áruvásárlási hitelezéssel foglalkozó Credigen jelentette be, hogy kivonul. Azt megelőzően, 2009 májusában a világ egyik legnagyobb pénzügyi csoportjának hazai cége, a HSBC jelentette be: leállítja lakossági hitelezését, három éven belül megszünteti magyarországi tevékenységét, és elbocsátja 282 dolgozóját.

Rovatok