Index Vakbarát Hírportál

Az MFB-nél hűtlen kezelés miatt nyomoznak

2013. április 3., szerda 08:40

Hűtlen kezelés és tartozás fedezetének elvonása miatt indított eljárást a Központi Nyomozó Főügyészég a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) egyik korábbi hitelkihelyezése miatt, tájékoztatta Fazekas Géza főügyészségi szóvivő a Magyar Nemzetet.

A lap szerdai számában ismerteti, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal tette a feljelentést, mert vizsgálata szerint több mint 9,7 milliárd forintos vagyoni hátrányt okozhattak az államnak azok az MFB-hitelek, amelyeket a szolnoki papírgyár építésére és működtetésére adtak egy offshore-hátterű cégnek.

A Higi történetéről az elmúlt években többször beszámoltunk. A cég 2006-ban kezdte építeni szolnoki papírgyárát, már a beruházást több bonyodalom kísérte, a vállalkozók egy részét nem fizették ki, volt olyan kivitelező, aki felszámolás alá került a munka végére. A próbaüzem végül 2009 végén indult el, de a cég végül csak bérgyártást kezdett. A kisebbségi tulajdonosok ezt komolyan kifogásolták, holott az állami MFB-től nemcsak a megépítésére kaptak 11 milliárdot még 2006-2008-ban – a beruházás problémáiról korábban többször írtunk –, hanem később milliárdos nagyságrendű forgóeszközhitellel és lehívott bankgaranciával is segítette (volna) az elindulását az állami bank.

A vállalat tulajdonosai között 2009 óta folyamatosan konfliktusok voltak, miután az év tavaszán egy olyan, az alaptőkét emelő és így a tulajdoni viszonyokat átrendező közgyűlés volt, amelyre nem hívtak meg minden részvényest; ennek döntéseit a múlt év végén megsemmisítette a bíróság. A szembenálló csoportok egyike a 75 százalékos részvénycsomaggal rendelkező, Stalnov által képviselt külföldi cégek, a másik oldalon a más hazai befektetésekben is érdekelt Szabó Péter által képviselt ciprusi Ranibon Holding Ltd. és az időközben felszámolás alá került olasz Over Meccanica SpA (ez utóbbi nyert pert a 2009-es közgyűlés miatt indított perben).

Április elején a szolnoki gyárban viszont egy közgyűlést tartottak, amelyen Stalnov nem vett részt, és így nem volt jelen a részvényesek többségi képviselet. Ezt követően az üzemet átvette a másik tulajdonosi csoport, Stalnovék emiatt birtokvédelmi pert kezdtek, amelyet aztán első fokon elveszítettek. A Stalnovék közlése szerint büntetőeljárással folytatódó ügy igazi vesztesei – a pénzét elbukó, és követelését már követeléskezelőnek értékesítő MFB mellett – persze a cég dolgozói. A Higinél tavaly nyáron rendelték el a felszámolást.

Rovatok