Index Vakbarát Hírportál

A kormány hálás Matolcsynak

2013. április 5., péntek 08:10 | aznap frissítve

Az NGM közleményben, Orbán Viktor pedig rádióműsorban méltatta az MNB tegnap bejelentett programját.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményben reagált a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön bejelentett koncepciójára. A minisztérium szerint a lépés nagy segítséget jelent a magyar kis- és középvállalkozások számára, amivel elindulhat Magyarország gazdasági növekedése.

Méltatta a programot Orbán Viktor miniszterelnök is pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. "Indokoltak azok a kísérletek, amelyekkel a jegybank próbálkozik, hogy olcsó hitelekkel próbálja megkínálni a vállalkozásokat" - mondta a kormányfő, jelezve ugyanakkor, hogy ehhez szükséges a pénzintézetek közreműködése is, mert az MNB közvetlenül nem adhat hitelt a cégeknek. Ha egy vállalkozó kétszázalékos kamatozású hitellel sem tud üzletileg profitot hozó tevékenységet végezni, akkor valószínűleg inkább nála lehet a baj - vélekedett Orbán Viktor.

A PSZÁF is üdvözli a lépést

A jegybank döntése kapcsán kissé szokatlan módon a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) is közleményt adott ki.

Azt írták, üdvözlik a a kis- és középvállalkozások (KKV-k) gazdasági tevékenységét előrelendítő kezdeményezést. "A növekedés beindítása valamennyi gazdasági szereplő közös érdeke. Fontos, hogy a program a tartalékok biztonságának megőrzése mellett valósulhat meg" - írták.

Az, hogy az MNB a végrehajtás kialakításába be kívánja vonni a piaci szereplőket is, a felügyelet szerint elősegíti, hogy "a bejelentett intézkedések a leghatékonyabban érvényesülhessenek." A PSZÁF számára fontos, hogy a program kibontása és végrehajtása során a prudenciális szempontok megfelelően érvényesüljenek, írták a közleményben.

Mint azt megírtuk, három intézkedést jelentett be Matolcsy György jegybankelnök a monetáris tanács csütörtöki rendkívüli ülése után. Szerinte miután az árstabilitást sikerült elérniük, az MNB a további két feladatára, a pénzügyi stabilitásra és a kormány gazdaságpolitikájának támogatására koncentrálhat.

Utóbbi érdekében két intézkedést hoztak: a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak 250 milliárd forintos refinanszírozási hitelkeretet biztosít a jegybank a kereskedelmi bankokon keresztül fejlesztési és forgóeszköz célokra, illetve uniós programok saját erejére, további 250 milliárdos keretből pedig a kkv-knak devizahitel-kiváltó lehetőséget biztosítanak, aktuális árfolyamon. Emellett a kéthetes MNB-kötvényállományt 4500 milliárd forintról 3600 milliárdra csökkentik, a devizatartalékokból biztosított devizacserével, amely 3 milliárd euróval csökkenti a devizatartalékot.

Az NGM közleménye szerint a program lehetővé teszi az alacsony kamatozású, forintalapú hitelezés régóta várt beindítását. A közlemény rámutat: az MNB által kezdeményezett lépés nem egyedülálló a pénzpiacon, a japán és a brit jegybank, valamint az Európai Központi Bank is élt már ezzel a finanszírozási eszközzel.

Az új jegybanki vezetés által kezdeményezett konstrukció a biztonságos forinthitelezés mellett kötelezte el magát - fogalmaz az NGM. Nagyon fontos lépése a programnak, hogy a kkv-k devizahitel-kiváltó lehetőséget kapnak, amivel működésüket biztonságosabbá tehetik - teszi hozzá.

A kormány és az NGM alapvető célja a kis- és középvállalkozások pénzügyi helyzetének segítése, termelő kapacitásainak bővítése, a munkahelyek megőrzése, létrehozása, valamint a magyar gazdaság külső sérülékenységének csökkentése. Az MNB új kezdeményezése a kormány és a jegybank stratégiai partnerségének példája - olvasható a közleményben.

Rovatok