Index Vakbarát Hírportál

Király lemondása csak figyelemfelhívás

2013. április 8., hétfő 12:53 | aznap frissítve

Király Júlia lemondásának rövid távon nincs piaci hatása. A döntéshozatal szempontjából egyébként semleges lett volna, ha Király mandátumát kitöltve még két hónapig marad a jegybankban – mondja Gárgyán Eszter a Citibank vezető elemzője. Szerinte a korai távozás célja pusztán a figyelemfelhívás.

A Király lemondólevelében felsoroltak azonban tovább ronthatják az MNB megítélést, ami az inflációs jelentés manipulálása és a hiteles kommunikáció megkérdőjelezése után nem jó hír. Gárgyán szerint, ha elromlik a hangulat a világpiacokon, akkor ezek az apró információk összeadódhatnak, amiből nagyobb baj lehet.

Az MNB múlt heti bejelentései összességében pozitívak, de inkább csak azért, mert semmilyen aggasztó lépés nem történt. Gárgyán azt mondja, ahogy egyre több külföldi piaci szereplőhöz eljut a bejelentések híre, akkor a forint még nagyobbat is erősödhet.

Király eltúlozza a levelében említett kockázatokat – mondja Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Ugyanakkor bírálatának egy része igaz, például az, hogy az új vezetéssel a jegybanki döntéshozatal átláthatóság sérült.

Ugyanakkor a piac jól fogadta Matolcsy György jegybankelnök múlt heti bejelentéseit, az ország csődkockázata és a kötvényhozamok is meredeken esnek, a forint erősödik, az inflációs kilátások pedig tovább javulnak. Suppan azt mondja, a határidős kamatok újabb, akár 1 százalékot is elérő kamatcsökkentéseket áraznak.

Rovatok