Index Vakbarát Hírportál

Még mindig nem hisznek a forintban

2013. április 8., hétfő 06:41

A magyar jegybank nem törekszik szándékosan a forint gyengítésére, ennek ellenére azok a befektetők járhatnak jól, akik a magyar deviza gyengülésére játszanak − vélik a Morgan Stanley elemzői. A cég szerint a csütörtökön bejelentett jegybanki növekedésösztönzés által kiváltott forinterősödés ideális beszállót kínálhat, hogy az euró vagy a lengyel zloty ellenében shortoljuk a magyar devizát.

Az MNB az elmúlt hetekben megmutatta, hogy hajlandó elviselni a magyar deviza gyengülését, ha az az enyhébb monetáris politika következménye, írja a Napi Gazdaság. Matolcsy György új MNB-elnök csütörtökön megjegyezte: nem tanácsos, hogy a jegybank az árfolyam tartása érdekében a devizatartalékok felhasználásával forintot vásároljon. Ez csökkenti az MNB piaci beavatkozásainak esélyét − emeli ki Pasquale Diana, a Morgan Stanley közgazdásza.

A cég londoni elemzői úgy látják, hogy a csütörtöki bejelentést követő forintgyengülés jó lehetőséget kínál a forintvásárlásra. A 297−298 forint jó piacra lépési szintet jelent. Ugyanakkor nem látják okát annak, hogy megváltoztassák a forint további gyengülését előre jelző álláspontjukat (azaz a forintbefektetőknek erre kell játszaniuk, shortolniuk kell a magyar devizát).

Véleményük mellett azért tartanak ki, mert a kamat további csökkentésére, illetve a devizahitelek mérséklésére irányuló lépésekre számítanak. A Morgan Stanley hosszabb távra tartja 320 forint/eurós árfolyam-várakozását.

A posztmodern elemekből összehordott intézkedéssorozat, amelynek része a devizahitelezés leépítésének felgyorsítása, megerősíti azt a feltételezést, hogy az MNB valójában forintleértékelési politikát akar folytatni − szögezte le Peter Attard Montalto, a Nomura feltörekvő piaci elemzője. A bank törekvései hosszú távon helyénvalóak lehetnek, ám rövid és középtávon szerény méretüknél és szűk hatókörüknél fogva kevéssé hatásosak. Ez megerősíti a szakértő meggyőződését, miszerint az MNB − miután tesz néhány lépést előbb a kkv-k, majd a háztartások devizaadósságának lefaragására − a forint gyengítését szolgáló politikába akar kezdeni.

A hazai elemzők közül a Concorde szakemberei azt emelik ki, hogy a forintra és a pénzpiacokra egyértelműen nyugtató hatással lehet a jegybank bejelentett csomagja, ezért ők az év végére továbbra is 285 forintos euróárfolyamot várnak. A CIB Bank közgazdászai szerint a bejelentett intézkedések pénzügyi stabilitási szempontból nem jelentenek túl nagy kockázatot, ugyanakkor nem gondolják, hogy a magyar eszközök megítélésében drasztikus változás következne be. Rövid távon szerintük maradhat 300 körül az euró−forint árfolyam, viszont a gyengülés irányába mutató kockázatok nem tűntek el, csak mérséklődtek.

Rovatok