Index Vakbarát Hírportál

A K&H forintgyengülést vár

2013. április 17., szerda 11:51

A növekedési kilátások mérséklődésével párhuzamosan fokozódik a bizonytalanság a tőkepiacokon, ezért a K&H Alapkezelő befektetési szakemberei az előttünk álló negyedévben a biztonságosabb pénzpiaci eszközök súlyának növelését javasolják a portfólión belül.

A nemzetközi tőzsdéken még tart a jó hangulat, az amerikai részvényindexek a válság előtti rekordokat döntögetik. A folytatást illetően azonban a növekedési kilátások nem túl meggyőzőek - vélekednek a K&H elemzői.

Az USA-tól eltekintve, ahol a lakáspiaci és foglalkoztatottsági adatok kedvezően alakulnak, a világ nagy részén az év elején várt növekedési előrejelzések jelentősen mérséklődtek. Mivel az eddigi árfolyam-emelkedés csak abban az esetben lenne fenntartható, ha a pozitív hangulatot a gazdasági növekedés alátámasztaná, így ennek hiányában az előttünk álló hónapokban korrekcióra, de minimum árfolyam-konszolidációra lehet számítani.

Gyengülhet az euró

A devizapiacokon a következő hónapokban is folytatódik a valuta leértékelési trend. „Az Európai Központi Bank az eddigi nyilatkozatok alapján nem kíván beszállni ebbe a versenybe, hiszen továbbra is habozik az utolsó kamatvágást illetően. Holott a makrogazdasági előrejelzések alapján az eurózóna gazdasága az idei évet biztosan recesszióban tölti. A következő hónapokban mégis az euró gyengülésére számítunk az amerikai dollárral szemben, éppen a gyenge növekedési kilátások miatt, annak ellenére is, hogy a jegybank ezt nem kívánja aktívan támogatni” – hangsúlyozta a befektetési szakember.

Az EKB-val ellentétben egyre több fejlett ország - leglátványosabban Japán – értékeli le fizetőeszközét, ami az adott deviza jelentős, akár 5-10 százalékos gyengülését is eredményezheti. Ennek következményeként egyrészt az eddigiekhez képest nagyobb mértékű árfolyamkilengésekre lehet számítani a devizapiacokon. Másrészt mivel a sorozatos leértékelések egyértelműen a feltörekvő országok kárára mennek, így a feltörekvő gazdaságok esetében csak mérséklődő növekedést várunk.

Gyengülhet a forint

A forint árfolyamának rövid távon jót tett, hogy a jegybank láthatóan inkább a konzervatívabb eszközök irányába nyúlt, amitől megnyugodtak a piacok.

Habár újra a 300-as szint alá került a forint, úgy gondoljuk, hogy további jelentős erősödés nem várható, mivel a gazdaságpolitika továbbra is a 300-as euró szint körüli árfolyamot támogatja, amely középtávon jót tehet az exportnövekedésnek.

Rovatok