Index Vakbarát Hírportál

Állampapírpontokat nyit a kormány

2013. április 17., szerda 09:13

Az elkövetkező napokban új állampapír-forgalmazási pontok nyílnak - mondta kedden Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1 Az Este című műsorában. A gazdasági tárca vezetője emlékeztetett: a kormány szeretné kibővíteni azon helyek körét, ahol hozzá lehet jutni a lakossági állampapírokhoz. Ennek értelmében több járási hivatalban is nyílik állampapír-vásárlási pont - tette hozzá.

Varga Mihály jelezte: az elkövetkező időszakban Budapest V. kerületében, Hódmezővásárhelyen, Kisvárdán, Sopronban és Karcagon nyílhat ilyen értékesítési hely. A lakosság szerinte egyre inkább hajlandó állampapírokat vásárolni, ami tartós, megbízható befektetés. A kormánynak határozott szándéka, hogy a magyar államadósság finanszírozása sokkal inkább belföldi szereplőkön múljon, mint külső devizaszereplőkön.

Az állampapírok eddig is kelendőek voltak, mint azt megírtuk, februárban 66,3 milliárd forinttal növekedett a lakossági állampapír-állomány. Ebből a Kamatozó Kincstárjegyek állománya 45,8, az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek együttes mennyisége 1,7, a Féléves Kincstárjegy állománya pedig 0,6 milliárd forinttal emelkedett. Az inflációkövető Prémium Magyar Államkötvények állománya nettó 18,2 milliárd forinttal növekedett, ami rekordnak számít a bevezetés óta eltelt időszakban.

Rovatok