Index Vakbarát Hírportál

Mit vegyen, aki részvényt akar?

2013. április 22., hétfő 13:08

A tartós jegybanki pénzáradatnak köszönhetően az elmúlt kilenc hónapban emelkedtek a részvénypiacok. A bizakodó tőzsdei hangulatból főként a kockázatosabb papírok profitáltak. Most azonban vége a bóvli-ralinak, mondja Matt Siddle, a Fidelity European Growth Fund portfóliókezelője, aki szerint jó hír a részvénypiaci optimizmus csökkenése.

A befektetési ciklus bizakodó hangulatú szakasza az elmúlt év júliusában kezdődött, amikor Mario Draghi ígéretet tett arra, hogy mindent megtesz az euró megmentéséért - mondja Matt Siddle, a Fidelity portfóliókezelője. A piaci szereplők eufóriája valóságos bóvli-ralit indított el, amelyet a banki részvények vezettek. Ezen belül is a legkockázatosabb európai bankházak árfolyamai emelkedtek a legerőteljesebben.

Az olaszországi választási patthelyzet és a Ciprus talpra állítását célzó szokatlan mentőakció nyomán azonban most újra kijózanodnak a részvénypiacok: a befektetők lassan eredményeket akarnak látni, már nem elégszenek meg a javulás puszta reményével. A bizakodó hangulatú szakasz vége egyben a bóvli-rali végét is jelenti.

Mindez első hallásra elég sötét piaci kilátásokat sejtet. A befektetési ciklusban azonban a bizakodást a növekedés szakasza követi, és az összességükben javuló főbb mutatók is azt jelzik, hogy a következő piaci szakasz küszöbén állunk, még akkor is, ha a politikai zavargások okozta kockázatok még mindig jelen vannak.

A növekedési szakaszban azonban rögtön elválik az ocsú a búzától. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a minőségi részvények, amelyek a likviditás által hajtott optimizmus-rali idején lemaradtak a spekulatív papírok árfolyam-emelkedése mögött, most elemelkednek a nagy tömegtől.

Ez egyértelmű – hiszen korábban sem estek túlságosan nagy mértékben. Még fontosabb azonban az a tény, hogy a teljes piaci ciklust tekintve – tehát hosszú távon összességében – a minőségi részvények vezetnek. Ezért a gyors, meredek árfolyam-emelkedés helyett érdemes türelmesen kivárni a minőségi vállalatok által hosszú távon kínált jobb árfolyamokat.

Mivel most lépünk át a növekedési szakaszba, a mostani különösen jó időpont a minőségi részvényekbe történő befektetésre, amelyek most mind a piaccal, mind más befektetési osztályokkal, pl. a vállalati kötvényekkel összevetve ritkán látott, kedvező lehetőségeket kínálnak.

Rovatok