Index Vakbarát Hírportál

Óriási összegekkel tartozik az állam

2013. április 24., szerda 08:10

Kéthavi csökkenés után rekordközelbe, 72 milliárd forintra ugrott a költségvetési szervek lejárt tartozása március végére, az összeget jellemzően (összesen 43,6 milliárd forint értékben) az áruszállítókkal szemben halmozták fel az iskolák, kórházak vagy egyetemek - írja a Napi Gazdaság a Magyar Államkincstár (MÁK) adatai alapján.

A minden idők rekordjának számító, 74,1 milliárd forintos csúcsot tavaly novemberben állította be az állam - abban az évben, amikor az államháztartás hiánya történelmi mélypontra csökkent. A MÁK által közölt adat ugyanakkor csak a jéghegy csúcsa, hiszen csak a lejárt számlákat tartalmazza; mivel nemritkán féléves fizetési határidővel szerződnek a költségvetési szervek, a még le nem járt, de kifizetetlen tartozás több száz milliárd forintra rúghat, elérheti a GDP 1 százalékát. A MÁK adatai szerint a lejárt tartozás egyetlen hónap alatt 6,2 milliárd forinttal emelkedett.

A márciusi tartozásállomány meghatározó része - 81,8 százaléka - az Emberi Erőforrások Minisztériumánál (Emmi) halmozódott fel. A kormányhivatalok közül a Pest megyei az, amely létrejötte óta komoly működési problémákkal küzd, nagyobb rezsitartozást is felhalmozott, a listáról azonban teljesen eltűntek a rendőrségek, ez azonban vélhetően csak időleges, az év végi konszolidáció eredménye. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ új szereplőként egyelőre 1,6 milliárd forintos kifizetetlen számlahegyet görget maga előtt.

Rovatok