Index Vakbarát Hírportál

Milliárdokat adnak a nyugdíjasoknak

2013. április 30., kedd 12:50

A kormány 6,5 milliárd forinttal megemelte az OEP kiadásait, ami a nyugdíjas alkalmazottak bérkiegészítésére mehet, írta a Napi Gazdaság.

A plusz 6,5 milliárd az OEP céltartalékait növeli, így azok 44,9 milliárd forintra emelkednek. A döntés érdekessége, hogy az ellentételezésről nem döntött a kormány - így az elvileg a hiányt is növelhetné - ugyanakkor a büdzsében ott a 400 milliárd forintos stratégiai tartalék, az Országvédelmi Alap.

Az NGM-ben a lap kérdésre elmondták, hogy a 6,5 milliárd forintból fogják kompenzálni az egéségügyben dolgozó nyugdíjasokat. Július elsejétől ugyanis a nyugdíj mellet a közszférában dolgozók csak úgy vállalhatnak munkát, ha a nyugdíjukról lemondnak. Számos egészségügyi alkalmazott vagy épp tanár így inkább távozik a munkahelyéről, ám a maradók számára a kórházak, iskolát az elveszett nyugdíjuk fejében némi kompenzációt folyósíthatnak a fizetés mellé.

Mint arról már korábban írtunk, július 20-ig kell megkapniuk első jövedelemkiegészítésüket azon egészségügyi dolgozóknak, akik a nyugdíjukról lemondva továbbdolgoznak az egészségügyben. Egy korábbi kormányrendelet rögzíti, hogy azon nyugdíjas egészségügyi dolgozóik után, akik a kormány, illetve a miniszter jóváhagyásával továbbdolgoznak, a munkáltatók támogatásra jogosultak.

Rovatok