Index Vakbarát Hírportál

Nem tartható a pénztárgépes határidő?

2013. április 30., kedd 10:43

Továbbra is csak az év végi határidőt tartja tarthatónak az online pénztárgépek bevezetésére az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ). A módosításra szerintük a tesztelési folyamat teljeskörű lefolytatása miatt lenne szükség. Úgy vélik, ha a tesztelés a közelgő határidő miatt félbemarad, az később óriási károkat okozhat a kormánynak és a hazai vállalakozásoknak egyaránt, a június végi határidő tarthatatlan.

Emellett szerintük a támogatási rendszer finomhangolására is szükség lenne. Az IVSZ módosítaná a jelenlegi feltételeket, az 500 millió forintos árbevétel küszöböt 800 millió - 1 milliárd forintra, míg a támogatható 5 darab pénztárgépes limitet 10-15 darabra.

"A globális chiphiány következtében a pénztárgépek tesztelésére kizárólag a boltokban történő üzemeltetés során lenne lehetőség, ami nehezíteni fogja a tesztelési folyamatot és lassítani a sorozatgyártás elindulását. Ez előtt ugyanis a legalább néhány száz gép, legalább 2 hónapos tesztelése lenne szükséges annak érdekében, hogy a már nagy mennyiségben legyártott kasszák valóban hibátlanul működjenek. Így a sorozatgyártást követő teljes átállás a gyártói kapacitás ismeretében reálisan 2013. december végéig várható" - írta közleményében a szövetség.

Az IVSZ már a rendelettervezeti szakaszban is jelezte, hogy a pénztárgépek beruházásaira állami támogatást tart szükségesnek. A határidőkkel kapcsolatos várható problémákra is már a rendelet megjelenésének másnapján közleményben hívta fel az illetékesek figyelmét.

Rovatok