Index Vakbarát Hírportál

Magyarok, mehettek osztrákot etetni!

2013. május 1., szerda 10:35

Ausztriai vendéglátóhelyek, főleg Burgenlandban arra panaszkodnak, hogy kevés a munkaerő, írja a kisalfold.hu. Az osztrák munkaügyi központ 200 betöltetlen állást hirdet a vendéglátásban, de a valóságban ez több lehet.

A cikk szerint bár rengetegen járnak ki Ausztriába dolgozni Sopronból, kint így is munkaerőhiány van, leginkább pincér és szakács állások maradnak betöltetlenül. Az okok között említi, hogy a fizetések, főleg ahol borravalóval is számolnak, kifejezetten alacsonyak más szakmákhoz viszonyítva.

A lap által megkérdezett, Ausztriában pincérként dolgozó férfi szerint a munka nagyon megterhelő, hétvégéken és ünnepnapokon is dolgozni kell. Ez lehet a másik ok, amiért sokan nem vállalják.

Az osztrák munkaügyi központ burgenlandi vezetője szerint a szakmában fellépő munkaerőhiányt az is fokozza, hogy a szülők nem sok perspektívát látnak abban, hogy gyermeküket vendéglátó képzésben részesítsék. „Néhány éve még jóval több gyakornok akart vendéglátásban dolgozni, mára számuk elenyésző. Aki ki is tanulja a szakmát, nagy eséllyel külföldre megy dolgozni a jobb fizetések miatt” − mondja Helene Sengstbratl.

Rovatok