Index Vakbarát Hírportál

A PSZÁF vizsgálja az MNB vitaanyagát

2013. május 2., csütörtök 16:47

A PSZÁF még tanulmányozza az MNB vitaanyagát a pénzügyi felügyelet jegybankba integrálásáról, álláspontját a lehető leghamarabb kialakítja, közölte a felügyelet szóvivője csütörtökön az MTI érdeklődésére.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke csütörtöki dátummal megküldte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnökének a jegybank honlapján is megjelent vitaanyagot, a felügyeletnek ezt még nem állt módjában áttekinteni, a munkát megkezdte, és a lehető leghamarabb kialakítja álláspontját, mondta Binder István.

A jegybank a PSZÁF MNB-be integrálását, a makroprudenciális keretrendszer megerősítését javasolja a honlapján közzétett vitaanyagában. Az MNB úgy fogalmaz: a nemzetközi gyakorlat és a hazai tapasztalatok alapján indokolt, hogy az MNB legyen a makroprudenciális politika elsődleges felelőse.

A feladatok ellátásához szükséges, hogy az MNB kellően széleskörű és jól elhatárolt szabályozó eszközöket kapjon. Ugyancsak indokolt, hogy a tágabb értelemben vett pénzügyi stabilitási felelősségek és eszközök az MNB alatt kerüljenek összevonásra, írják.

A jegybank húszoldalas vitaanyagban érvelt amellett, hogy minél előbb be kell olvasztani a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét, az összevonás jövő januártól történhet meg.

Rovatok