Index Vakbarát Hírportál

Az aranydrágulás kifulladhat

2013. május 6., hétfő 13:00 | aznap frissítve

Immár második hete tart az aranyár visszaerősödése a korábbi jókora krach után. Mindez köszönhető a kisbefektetők fizikai arany iránti megugró keresletének valamint az Egyesült Államokban és Európában szűnni nem akaró pénzügyi lazításnak, de az inga visszalengése technikailag is indokolható. Igazán döntő fordulatot azonban csak a nagyágyúk visszatérése jelenthetne a vevői oldalon, ami viszont mindaddig nem várható, amíg a nemesfém grafikonján nem áll be az arany korábbi fénykorát idéző egyértelműen pozitív trendforduló – véli az aranypiac.hu.

Az aranyár április közepén két vérzivataros napon több mint 200 dollárt zuhant a New York-i azonnali árjegyzésben (cikkünket itt olvashatja), majd az azt követő két hétben ennek kétharmadát már visszanyerte. Az áremelkedés kezdetben nem tűnt többnek az extrém mértékben túladott piac korrekciójánál, de időközben a főként Kínában és Indiában kialakult aranyvásárlási láz is szárnyra kapta az árfolyamot. A törékeny erősödés mostanra valódi feltámadássá nőtte ki magát.

Ugyanakkor a nagy befektetési társaságok továbbra is visszavonulóban vannak az aranyból, ezért kérdés, hogy meddig tud kitartani a mostara elért szinten az árfolyam. Intő jel ugyanis, ha csak a lakosság fektet aranyba, miközben az elemzők hadát foglalkoztató vérprofi befektetők a nemesfémből egyre inkább kiszállnak.

Rovatok