Index Vakbarát Hírportál

Nincs nagy kedvünk vásárolni

2013. május 6., hétfő 09:41

Márciusban 2,8 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakához képest - közölte a KSH.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem esetében 0,9, a nem élelmiszer kiskereskedelemben 2,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 5,1 százalékkal esett vissza az értékesítés volumene.

A hosszúra nyúlt tél a hibás?

A rendkívüli időjárás egyrészt megakadályozhatta a vásárlásokat, a nem-élelmiszer ágazatot pedig a tavaszi kollekciók értékesítésének elmaradása húzhatta le, ami az európai országok többségében is megfigyelhető - kommentálta az adatot Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

A bérek és nyugdíjak idei reálnövekedése miatt a kiskereskelmi forgalom alacsony szinten való stablizálódására számítunk, ami az év második felében bázishatások miatt akár kisebb növekedést is mutathat.

A stabilizálódást a január-március között megugró fogyasztói bizalom is előre vetíti, ami azonban még nem elégséges ahhoz, hogy érdemi fordulat kezdődjön az idei évben. Idén összességében 0,5 százalékkal csökkenhet a kiskereskedelmi forgalom.

Rovatok