Index Vakbarát Hírportál

A magyar hústól is félnek az oroszok

2013. május 7., kedd 13:16

Az orosz állat- és növény-egészségügyi felügyelet megszigorította az élőállat-behozatalt az európai uniós tagállamokból. A Roszszelhoznadzor a Schmallenberg vírus okozta betegség terjedésének veszélye miatt hozta a döntést. A vérszívó rovarok, a törpeszúnyogok által terjesztett kórokozó a kérődző állatokat fertőzheti meg.

A megszigorított szabályok szerint az Oroszországba szállítandó állatokat előbb karanténba kell helyezni, ahol kizárt, hogy azokat megfertőzik a szúnyogok. Az állatoknál több módon ellenőrizni kell a Schmallenberg vírusfertőzöttséget is - olvasható az orosz állat- és növény-egészségügyi szolgálat honlapján megjelent tájékoztatóban.

A követelmények betartását az állategészségügyi igazoláshoz csatolt külön okirattal kell igazolnia az adott exportáló ország állami hatóságának, amelyet a karanténban végzett vizsgálatokat és a fertőzés megelőzése érdekében végrehajtott intézkedéseket ellenőrző orosz állatorvos hitelesíthet. Az orosz hatóság azzal magyarázza az élőállat-behozatali szabályok szigorítását, hogy a Schmallenberg vírus okozta betegség kevéssé ismert Oroszországban, és az ellene való védekezési normákat nem dolgozták ki.

Korábban a Pszkovszkaja Pravda című orosz megyei lap azt közölte, hogy hétfőn a Buracski nevű településnél lévő határállomásról visszafordítottak egy magyar élőállat-szállítmányt. A 39 őzsutát szállító teherautót azzal az indokkal nem engedték be orosz területre, hogy az exportőr megsértette a Roszszelhoznadzor április 16-án kiadott rendelkezését. Az orosz állat-és növény-egészségügyi szolgálat a Schmallenberg betegség terjedése miatt április 17-től ideiglenes korlátozásokat vezetett be a Magyarországról és Lengyelországból származó kérődzők: házi és vad tenyészállatok oroszországi behozatalára, illetve átszállítására.

A Schmallenberg-vírus az emberre nem veszélyes, főként a juhokat és a szarvasmarhákat fertőzi meg, vélhetően a szúnyogok terjesztik. A kórokozó hatására vetélés és születési rendellenességek léphetnek fel az állatoknál – nyilatkozta korábban a Spiegelnek Elke Reinking, a Friedrich-Loeffler-Intézet (FLI) szóvivője. Nevét arról a németországi városról kapta, ahol tavaly először azonosították, majd januárban felbukkant Nagy-Britanniában is.

Rovatok