Index Vakbarát Hírportál

Egyre kevésbé jutunk korszerű gyógyszerekhez

2013. május 7., kedd 07:38

A gyógyszeripar együttműködésre törekszik a kormányzattal annak érdekében, hogy a betegek a jövőben is hozzájussanak a legújabb terápiákhoz – mondta a Világgazdaságnak Jakab Zoltán, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) új elnöke.

Jakab elmondta, hogy nem különösebben meglepő Széll Kálmán-tervvel ellentétben mégsem csökkentették újabb 60 milliárd forinttal a gyógyszerkasszát. Magyarországon ugyanis a lakosság rossz egészségi állapota már a gazdasági fejlődést is akadályozza, az egészségügyi közkiadások szintje még régiós szinten is nagyon alacsony, a GDP 4 százaléka körül van, a visegrádi országok 6 százalékával szemben.

Elmondta, hogy nálunk egyre nő az az időtáv, ami után a betegek hozzájuthatnak a legújabb gyógyszerekhez, ezért az új elnök bízik abban, hogy sikerül a kormányzattal egy középtávú ágazati megállapodást kötni. Ehhez azonban először az ágazaton belüli érdekképviseletek közös nevezőjét kellene kialakítani. Szerintük a megfelelő hazai múködéshez jó lenne megállapodni a kormánnyal a gyógyszerártámogatások kiszámítható mértékéről, hogy mennyire szeretnék támogatni a hazai kutatás-fejlesztést, és hogy mennyi pénzt szánnak a korszerű terápiákra.

Rovatok