Index Vakbarát Hírportál

A Posta is beszállhat a dohánybizniszbe

2013. május 9., csütörtök 07:25 | aznap frissítve

A mobilposta szolgáltatáshoz hasonlóan a Magyar Posta feladata lehet az olyan kistelepülések ellátása, ahol senki sem pályázott trafikkoncesszióra – írja a Népszabadság.

A magyar államnak a dohánytermékeket illetően ellátási kötelezettsége van. Ezért azokon a helyeken, ahol nem pályáztak trafikok üzemeltetésére, a mobil postához hasonlóan minden bizonnyal mobil trafikok lesznek, ezek működtetését pedig a Magyar Posta Zrt. kaphatja meg feladatként, olvasható a cikkben.

A lap egy forrása azt is elmondta: a győztesek közel tíz százaléka morzsolódhat le az előírt nullás adóigazolásra vonatkozó elvárás miatt. „Az így kérdésessé vált koncessziós szerződések miatt nyer értelmet a vesztesek kompenzálására, a pályázatuk felülvizsgálatára vonatkozó miniszterelnöki bejelentés, miszerint megkeresik a jogi lehetőségét annak, hogyan biztosítsák majd azok megélhetését, akik korábban főállásban trafikot üzemeltettek” – írja a lap.

Kitér arra is: egyelőre nincs olyan javaslat az Országgyűlés előtt, amely 12 százalékra emelné a cigaretta kiskereskedelmi árrését. Az árrés most 4 százalékos, annak 10 százalékra emelését Lázár János két nappal azután kezdeményezte, hogy eldőlt a trafikpályázatok jelentős része. Ugyancsak Lázár volt, aki a múlt héten azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök az osztrák példa alapján határozottan azt szeretné, ha az árrés 12 százalék lenne.

Rovatok