Index Vakbarát Hírportál

Gyorsvonati felár: megijedt a Fidesz

2013. május 13., hétfő 15:01 | aznap frissítve

A képviselők azzal érveltek, hogy a javaslat nagyobb társadalmi kárral jár, mint amennyi bevételt hoz. A Fidesz frakciója ezért egyeztetést kezdeményezett az NFM vezetőivel.

Bérletkedvezményt kapnak a vasúti gyorsvonati felárra a diákok és a nyugdíjasok - értesült az Index. Az erről szóló javaslatot információink szerint a Fidesz-KDNP hétfő délelőtti frakcióülésén Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infrastruktúráért felelős államtitkára ismertette.

Az Index múlt héten írt arról: a kormánypárti képviselők élesen kritizálták, hogy a kormány tervei szerint a diákoknak és a nyugdíjasoknak is fizetniük kéne a gyorsvonati felárat. A képviselők azzal érveltek, hogy a javaslat nagyobb társadalmi kárral jár, mint amennyi bevételt hoz. A Fidesz frakciója ezért egyeztetést kezdeményezett az NFM vezetőivel.

A tárgyalások eredményével, a bérletkedvezményes javaslattal nem minden kormánypárti képviselő volt elégedett. Egy KDNP-s politikus az Indexnek azt mondta: a nyugdíjasoknak teljes mentességet kellett volna adni. A frakcióülésen elhangzottakról megkérdeztük a Fidesz sajtóosztályát is, megkeresésünkre egyelőre nem kaptunk választ. 

Az NFM és a MÁV május 1-jén közvetett jegyáremelést jelentett be. Ennek értelmében május közepétől csaknem mindegyik gyorsvonatra kiegészítő jegyet kell venni, amiért semmilyen pluszszolgáltatás nem jár. A gyorsvonati pótjegy 100 kilométer alatt 150, majd a távolság függvényében sávosan emelkedő összeg lesz egészen 735 forintig. A pótjegyért az utas ülőhelyet nem kap, ráadásul pótjegyet kellene váltani a Budapest-bérlet érvényességi területén belül is.

A minisztérium hivatalos indoklása szerint a most bevezetendő felárakból származó bevételeket a MÁV a minőségi szolgáltatásokat nyújtó vasúti kocsik – két év alatt közel 300 jármű – megújítására fordítja. A személyszállító vasúttársaság idén nyárig a tervek szerint a kétszázadik ingyenes wifi-elérést biztosító kocsiját is forgalomba állítja.

Rovatok