Index Vakbarát Hírportál

Megmentik a hoppon maradt trafikosokat

2013. május 14., kedd 16:35

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. várja azoknak a régi trafikosoknak a jelentkezését, akik a mostani pályázaton egyetlen jogosultságot sem nyertek. A felhívást közzétették a társaság honlapján és a kormányzati portálon. Az új felhívás célja, hogy a dohánykereskedelem átalakítása ne érintse hátrányosan azokat a magyar családokat, amelyek hagyományosan dohánytermék-kiskereskedelemmel foglalkoznak, és megélhetésüket évtizedek óta a trafik működtetése jelenti - érvelnek a lépés mellett.

Ki jelentkezhet?

Az április végi eredményhirdetéssel zárult pályázat indulói közül azok jelentkezhetnek, akik minden, a felhívásban szereplő feltételnek megfelelnek. A legfontosabb követelmény, hogy a jelentkező legalább 20 éve üzemeltessen főként dohánytermék értékesítésével foglalkozó szakboltot.

A korábbiakban sikertelenül pályázó magánszemélyek akkor jelentkezhetnek, ha legfeljebb egy trafikot üzemeltetnek egyéni vállalkozóként vagy saját vállalkozásuk útján, és máshonnan nem származik jövedelmük. További feltétel, hogy az üzlethelyiségben kizárólag kiskereskedelmi tevékenység folyhat, a kiskereskedelmi egység nem tartozhat semmilyen hálózathoz (beszerzési társuláshoz, franchise-rendszerhez stb.). Követelmény továbbá, hogy az éves nettó árbevétel nem haladhatja meg a százmillió forintot úgy, hogy az elmúlt öt lezárt üzleti év átlagában legalább nyolcvan százalékig kizárólag dohánytermék-kiskereskedelmi értékesítéséből keletkezett.

Miért kell a segítség?

Korábban a kormányszóvivő úgy fogalmazott, hogy előfordulhatott, hogy akik régóta dohány-kiskereskedelemmel foglalkoztak, a koncessziókra kiírt első pályázaton nem nyertek, mondta Giró-Szász András kormányszóvivő.

A most kiírt pályázat ezeknek a családi vállalkozásoknak kínál lehetőséget, hogy tevékenységüket folytassák. A kormányszóvivő arra biztatta az évtizedek óta trafikot üzemeltetőket, hogy jelentkezzenek az új pályázatra, de hozzátette:  természetesen meg kell majd várni a pályázat eredményhirdetését.

A kormányszóvivő nem tudta pontosan megmondani, hogy hány ilyen kereskedő nem nyert most koncessziót. Hivatkozott a dohány kiskereskedők egyesületének felmérésére, amely szerint körülbelül 200 olyan vállalkozás van, amely eddig nagyrészt  dohányárusításból élt. Ezeknek a vállalkozásoknak közel egyharmada nem nyert trafikjogot.

Rovatok