Index Vakbarát Hírportál

Nem elég az idő a pénztárgép-átállásra

2013. május 14., kedd 07:41

Meg kell hosszabbítani az online pénztárgépekre való átállás türelmi idejét az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint − mondta Vámos György, a szervezet főtitkára, írja a Napi Gazdaság.

A pénztárgéphasználatra kötelezettek az elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgépeket június 30-ig, az ezzel rendelkezőket december 31-ig működtethetik anélkül, hogy az adóhatóság szankcionálná az átállás elmulasztását.

Vámos szerint a gépeknek bonyolult követelményeknek kell eleget tenniük, információi szerint a fejlesztések már a legvégső stádiumban vannak, a gyártás azonban csak az engedélyezés után indulhat el.

Az elektronikus naplóval rendelkező pénztárgépekbe új adóügyi ellenőrző egységet kell beépíteni, ami bonyolult informatikai feladat. Inkább csússzon egy kicsit a rendszer, a legfontosabb, hogy jól szolgálja a visszaélések kiszűrését − fogalmazott a főtitkár.

A szövetség továbbra is úgy látja, hogy kevés az az 50 ezer forint támogatás, amit az 500 millió forint alatti árbevételű cégek kapnak a cserére, ráadásul a dotáltak körét is kiterjesztené. Becslések szerint a jelenleg használt 250-300 ezer pénztárgép közül 40-50 ezer rendelkezhet elektronikus naplóval.

Rovatok