Index Vakbarát Hírportál

Feljelentést tettek az e-útdíj-tender miatt

2013. május 16., csütörtök 14:17

Az útdíjtender januári bedőlése miatt feljelentést tett a rendőrségen és a versenyhivatalnál az Állami Autópálya Kezelő Zrt. – értesült az Index. A rendőrség jelenleg vizsgálja, indítsanak-e nyomozást az ügyben. A tavaly év végén lezárult több milliárdos állami közbeszerzés azért hiúsult meg, mert a győztes cég azt állította, versenytársai megzsarolták. A kormány később erre hivatkozva titkosította a megismételt tendert.

„Kérem nyilatkozzanak arra vonatkozóan, hogy a nyomásgyakorlást ki, mikor, hol, kivel szemben alkalmazta, az konkrétan miben nyilvánult meg, történt-e erőszak?” – az Index információi szerint a rendőrök többek között ilyen kérdéseket tettek fel írásban a múlt héten a Getronics Kft.-nek. A müncheni Aurelius Grouphoz tartozó Getronics tavaly decemberben nyerte el az elektronikus útdíjrendszer kiépítéséről szóló állami tendert, a cég januárban azonban piaci nyomásgyakorlásra hivatkozva visszalépett.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán az Indexnek azt írta: a tendert lebonyolító Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK) a Getronics Kft-vel szemben tett bejelentést a rendőrségen. Hozzátették: a BRFK korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya feljelentés-kiegészítést rendelt el az ügyben. Ez azt jelenti, hogy a rendőrségnek további adatokra van szüksége ahhoz, hogy eldöntse, indítanak-e nyomozást az ügyben, vagy sem. Valószínűleg ezért fordultak a nyomozók a cikk elején idézett kérdéssel a Getronics Kft-hez. A jogszabályok szerint a rendőrségnek 15 napon belül kell döntenie, hogy indítanak-e nyomozást.

Németh Lászlóné fejlesztési miniszter február elején egy parlamenti kérdésre adott válaszában írt arról, hogy a kormány vizsgálatot fog kezdeményezni az e-útdíj-tender bedőlése miatt. A miniszter akkor azt írta, hogy a rendőrséghez és a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) fordulnak. A GVH szintén azt írta lapunknak: az ÁAK panasszal fordult hozzájuk, jelenleg információt gyűjtenek az ügyben. Az ÁAK közölte: még március 20-án tettek bejelentést ismeretlen tettes ellen, a BRFK pedig nemrég feljelentés kiegészítést rendelt el.

A Getronics Kft. ügyvezető igazgatója, Rátkai Péter az Indexnek azt mondta: a rendőrség kérdései arra irányultak, hogy a cég tapasztalt-e olyan összehangolt magatartást, amelynek célja a tender eredményének befolyásolása volt. Az ügyvezető szerint a rendőrség kizárólag írásban tett fel kérdéseket, amelyeket hétfőn megválaszoltak. Ebben Rátkai szerint kitértek arra, hogy kik, milyen formában, hogyan gyakoroltak nyomást a Getronics alvállalkozóira. A cég azonban nem tett feljelentést az ügyben.



Rátkai korábban arról beszélt az Indexnek, hogy az egyik versenytársuk megkereste az összes alvállalkozójukat, és azzal próbálta rávenni őket a visszalépésre, hogy később eleshetnek az érintett versenytárssal való üzletkötéstől. Rátkai szerint a nyomásgyakorlás telefonok és névtelen levelek formájában zajlott. A cég versenytársai a zsarolásra való hivatkozást kommunikációs fogásnak minősítették, szerintük valójában az történt, hogy a Getronics rájött, az előírt határidőn belül, a kormány által megszabott pénzből nem lehet megvalósítani a projektet, ezért kifogást keresett a visszalépésre.

A kormány márciusban a Getronics által említett nyomásgyakorlásra hivatkozott, amikor titkosította a rendszer kiépítéséről szóló második tendert. Ez azért volt szokatlan eljárás, mert az Európai Unió többi tagállamában nyilvános közbeszerzés keretében választották ki a rendszert kiépítő cégeket. A teherforgalmat megadóztató használatarányos útdíj bevetéséhez azért ragaszkodik a kormány, mert abból az év második felében 75 milliárd forint, jövőre pedig 150 milliárd folyna be az államkasszába.

Április közepén derül ki, hogy a titkosított eljárás során a kormány választása az I-Cell Kft. és a az ARH Zrt. alkotta konzorciumra esett. Az I-Cell korábban a Synergon alvállalkozójaként az első tenderen is indult.

Rovatok