Index Vakbarát Hírportál

Nemzetközi küldöttségnek mutogattuk Paksot

2013. május 18., szombat 17:13

Magyarország igyekszik megmutatni képességeit és kapacitásait a nukleáris energia felhasználása területén, mert ez olyan „termék”, amely fontos bevételeket hozhat az országnak – fogalmazott Csuday Balázs nagykövet, Magyarország ENSZ-hez és más nemzetközi szervezetekhez delegált állandó képviseletének vezetője Pakson, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) nagyköveteinek az atomerőműben tett szombati látogatása során.

Büszkék lehetünk arra a technikai tudásra, amellyel hosszú évtizedek óta megbízhatóan és megnyugtató módon működtetjük az atomerőművet – emelte ki Csuday Balázs.

A NAÜ arra törekszik, hogy az atomenergia-felhasználás területén újonnan belépőket megismertesse a magyar kapacitással. Jelentős eredmény ezen a területen, hogy több tucatnyi vietnami szakember képzése már lezajlott Magyarországon. Ugyanilyen együttműködés formálódik Szaúd-Arábiával, Jordániával és Thaiföld is érdeklődik – hangsúlyozta. Emlékeztetett rá, hogy a kormány terve szerint nyit a keleti piacok felé. Ez az együttműködés is része lehet ennek a tervnek.

Az erőműbe látogató csoportban atomenergiát már alkalmazó és azt még csak tervező országok képviselői egyaránt voltak. Thaiföld, a Dél-Afrikai Köztársaság, Kína, Oroszország, Törökország, Líbia, Bulgária és Szlovákia képviselői pénteken Bátaapátiban, a Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóban, szombaton a paksi atomerőműben jártak.

Xolisa Mabhongo, Dél-Afrika NAÜ nagykövete azt mondta, atomerőművet ők is üzemeltetnek, de kis és közepes aktivitású hulladék elhelyezésére alkalmas létesítményük nincs. Ezen, illetve az atomenergia társadalmai elfogadtatása területén  érdemesnek látják átvenni a magyar tapasztalatokat.

Rovatok