Index Vakbarát Hírportál

A startvonalnál állnak az új trafikosok

2013. május 23., csütörtök 07:30

Tegnapra összesen 33 trafikkoncesszió aláírása maradt a több mint 5400-ból, vagyis a nap végére a koncessziónyertesek több mint 99 százaléka megtette a legfontosabb lépést az engedélyek megszerzéséhez - írja a Napi Gazdaság. Ezt követően a nemzeti fejlesztési miniszternek kell szignóznia a szerződéseket. A lap információi szerint az illetékesek közben arról egyeztetnek, hogy mi legyen azon jelenlegi trafiktulajdonosokkal, akik nem nyertek koncessziót és jelentkeztek a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. felhívására.

A feltételek szigorúak voltak, az jelentkezhetett, aki pályázott és nem nyert, de legalább húsz éve trafikozott és forgalma 80 százalékban dohánytermékekből származott. A kereskedelmi bennfentesek szerint a követelményrendszer a vicc kategóriájába tartozik, ennek ellenére úgy tudni, több mint 100-an jelentkeztek, ám még ők sem tudják pontosan, hogy mire. A felhívás egybecsengett a miniszterelnök kijelentésével, amely szerint a koncessziót nem nyert trafikosokat kompenzálni kell.

Továbbra sem tudni azonban, hogy a több mint 5400 koncesszió tulajdonosai közül hányan vállalták a július elsejei indulást. Ezzel a határidővel vélhetően lesznek, akik bajba kerülnek, ők automatikusan vesztik el a koncessziós jogot, már ha vállalták az indulást. Ebből esetleg gazdálkodhat majd az állam, de ahhoz, hogy a zrt. szétossza a koncessziókat, mindenképpen szabályokat kell módosítani.

Rovatok