Index Vakbarát Hírportál

Debrecen, Szeged és Pécs együtt ekkora

2013. május 24., péntek 16:18

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint áprilisban 522 ezer magyarnak nem volt munkája, ez nagyjából annyi, mint – Budapestet nem számítva – a négy legnagyobb magyar városból háromnak a népessége. Az adatok ugyanakkor csekély javulást mutatnak: egy évvel ezelőtt 0,5 százalékkal, 2500-zal több állástalanról tudnak a munkaügyi kirendeltségeken (éven belül pedig, a szezonalitásnak köszönhetően, hatalmas, 11 százalékos volt a javulás).

A jelentés szerint áprilisban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez
viszonyítva 12,4 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig
8,3 százalékos értéket mutatott. A legalacsonyabb mutató továbbra is Győr-Moson-Sopron
megyében van, az átlagnál sokkal jobb még a helyzet Budapesten, Vas és Pest megyében. A legtöbb álláskeresőt továbbra is Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében találni, e két megye adja minden ötödik munkanélkülit (21 százalék).

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 éves
munkanélküliek száma 2013. első negyedévében 508,7 ezer főt tett ki, ami 11,8 százalékos
munkanélküliségi rátát jelent.

Áprilisban foglalkoztatók összesen 47 700 üres álláshelyet jelentettek be, ami kevesebb az előző havinál, de több a tavaly áprilisinál. Ezeknek azonban csak töredéke volt piaci munkalehetőség: a 35 700 támogatott állással szemben csak 12 ezer embert akartak versenyszektorban, támogatás nélkül elhelyezni. Elenyészőek voltak viszont a csoportos létszámcsökkentések viszont áprilisban, 13 cég csak 483 dolgozó elbocsátását jelentette be.

Rovatok