Index Vakbarát Hírportál

Készpénzplafont javasolnak Matolcsyék

2013. június 4., kedd 12:52

Komoly lépéseket javasol a készpénzmentesítés továbbviteléhez a jegybank. Javaslataik szerint akár a magánszemélyek esetében is korlátozni lehetne a készpénzes tranzakciók összeghatárát, a tranzakciós illeték emelése kapcsán az MNB azt szeretné, ha az elektronikus tranzakciók és a készpénzes fizetések közötti különbség még jobban növekedne, írta a Napi Gazdaság.

A kártyás forgalom tavaly 7,8 ezer milliárd forintot tett ki, ám a postai fizetések forgalma (döntően a sárga csekk) még mindig 4,6 ezer milliárd forint volt. Az Európai Bizottság szabályozási javaslata egy rendkívül olcsó alapszámla bevezetését szorgalmazza, amelyhez a hozzáférést nem lehet szabályokhoz kötni. Az MNB véleménye szerint a Bankszövetség korábbi alapszámla koncepciója, amely bevezetésre került, jó kiindulási alap lehet, ám az ECB feltételinek már nem teljes mértékben tesz eleget.

Az MNB továbbra is szeretné elérni, hogy bizonyos kereskedésekben kötelező legyen a kártyaelfogadás, sőt nem csak a vállalatok, de a magánszemélyek esetén is korlátoznák a készpénzes fizetések értékhatárát. Július 1-től az MNB, a két nagy kártyatársaság, az elfogadó kártyatársaságok és a helyi vállalkozói képviseletek részvételével elindul a kisérleti kártyaolvasó-telepítési program Fejér megyében.

A tranzakciós illetékkel kapcsolatban az MNB-nek még nincsenek pénzforgalmi adatai arról, hogy miként változott az ügyfelek mozgása. Azt viszont örömmel fogadta az MNB, hogy a bankok az elektronikus fizetés felé terelik az ügyfeleket - az elektronikus ügyleteknél kisebb mértékben hárítják át a bankok a tranzakciós illetéket. Ha a kormány emelné az illetéket, akkor az MNB azt javasolja, hogy tovább növekedjen az elektronikus bankolás fajlagos illetékelőnye, sőt azt is elképzelhetőnek tartanák, ha a kártyás tranzakciók illetékmentességet kapnának.

Rovatok