Index Vakbarát Hírportál

Két banknál van ingyenes számlacsomag

2013. június 7., péntek 09:12 | aznap frissítve

A hazai bankszámlakínálat egyelőre nem támogatja kellő mértékben a készpénzkímélő megoldások terjedését Magyarországon – hangsúlyozta Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője.

Az elektronikus tranzakciók díjazása ugyan jóval kedvezőbb, mint a készpénzeseké, a tervezett uniós alapszámla elvárásoknak megfelelő feltételekhez nem kötött, ingyenes vagy nagyon alacsony díjjal rendelkező módozatok azonban hiányoznak a hazai termékpalettáról – tette hozzá.

A szakember szerint ahhoz, hogy a banki kínálat megfelelőképp segítse a Magyar Nemzeti Bank (MNB) készpénzhasználat visszaszorítására irányuló törekvéseit olyan termékekre lenne szükség, amelyeknél a számlavezetésért, egy egyszerű bankkártyáért és lehetőség szerint a kártyás fizetésért a bank nem számít fel díjat, költsége elsősorban a készpénzes ügyelteknek lenne. Ilyen termék első rátekintésre több is akad, ha azonban valaki alaposabban megnézi a banki elvárásokat, látszik, hogy a legtöbb módozatnál az ingyenesség ára a számlára érkező magas jövedelem- vagy megtakarítás-elvárás, esetlegesen aktív számlaforgalom.

Melyik a két ingyenes csomag?

Feltétel nélküli 0 forintos számla jelenleg nincs a piacon – emelte ki Gergely. Hozzátéve a banki termékeket összehasonlító portál bankszámla-kalkulátora jelenleg 27 bank 227 számláját lehet összehasonlítani. Ezek között mindössze 2 olyan termék található, amelyre az állítás majdnem igaz: a Raiffeisen Bázis és az UniCredit Privát Nulla számlacsomagja esetén a pénzintézet nem számít fel díjat a számlavezetésért és a kártyás vásárlásért, s a bankkártyának sincs éves költsége az első évben. A második évben azonban a kártya éves díját (5400, illetve 2900 forintot) már ki kell fizetni.

Ahhoz tehát, hogy az elektronikus banki infrastruktúrát a jelenleginél jóval szélesebb rétegek használják, s a készpénzforgalom érdemben mérséklődjék banki termékfejlesztések szükségesek – mutatott rá Gergely. Jelezte ugyanakkor, hogy ez az egyéb szolgáltatásokon keresztül megérné a pénzintézeteknek is.

Az EU-MNB is sürgeti

Az MNB kedden a fizetési forgalomról szóló jelentés ismertetése alkalmával fogalmazta meg a készpénzforgalom mérséklésére vonatkozó ajánlásait. Az EU-direktívatervezete az alapszámla konstrukcióról néhány hete jelent meg.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete április végén fogalmazott meg ajánlást a bankváltás támogatásáról, reagálva arra a jelenségre, hogy a megelőző időszakok díjnövekedése ellenére kismértékben fordult elő bankváltás, s felhívta a figyelmet a számlahasználati szokásoknak megfelelő bankszámlacsomag-választásra.

Rovatok