Index Vakbarát Hírportál

Hollande: Véget ért a válság

2013. június 10., hétfő 11:26

Európában véget ért a válság, jelentette ki Francois Hollande francia elnök Japánban tett látogatásakor, számolt be a BBC. Az államfő szerint az Európai Uniót megerősítette a válság, sikerült kialakítani a stabailitást szolgáló mechanizmusokat.

Francois Hollande kijelentése meglepő annak fényében, hogy Európa és benne Franciaország még mindig recesszióban van, a munkanélküliség tizenöt éves csúcson van, néhány hónapja pedig még arról volt szó, hogy Ciprus is nemzetközi pénzügyi segélyre szorul. Nemrég az IMF arra figyelmeztette az országot, hogy reformintézkedéseket kell hoznia versenyképessége javítása érdekében.

Idén a francia hazai össztermék (GDP) 0,2 százalékkal zsugorodik az eddig várt 0,1 százalék csökkenés helyett, jövőre pedig 0,8 százalékkal nő a gazdaság 0,9 százalék bővülés helyett. A francia gazdaság jelenleg recesszióban van. Tavaly Görögország a pályakezdő fiatalok 55 százaléka nem dolgozott, Spanyolországban a fiatalok 53 százalékának nincs munkája. 2013 a hatodik év, hogy az eurózóna recesszióban van.

Rovatok