Index Vakbarát Hírportál

Leáll a pénznyomda, és akkor mi van?

2013. június 14., péntek 12:06 | aznap frissítve

A befektetőknek nem feltétlenül kell fejfájást okozzon annak lehetősége, hogy az amerikai jegybank beszünteti a kötvények vásárlását. David Buckle, a Fidelity vezető elemzője szerint az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed pénzpolitikájának irányváltására utaló jelek miatt sok befektető aggódik, nem várt kötvénypiaci hozamemelkedésére és részvénypiaci lassulásra számítva.

Ennek azonban nem kell bekövetkeznie. Valójában egy sor érv szól az USA pénzpolitikájának rendezett normalizálódása mellett anélkül, hogy ez sokkot eredményezne a tőkepiacokon.

Az elemző szerint, mivel a munkanélküliségi ráta 6,5 százalékra csökkenését teszi a kamatemelés mércéjévé a Fed, nem kell aggódni, mert a jelenlegi számból (7,6 százalék) kiindulva valószínű, hogy a cél elérésére legkorábban 12 hónap múlva sikerülhet, így a kötvényvásárlási programokból való kiszállás inkább lassabban és óvatosan, mintsem hirtelen megy majd végbe.

Az alacsony és csökkenő infláció sem arra enged következtetni, hogy hamarosan további kamatcsökkentésre lenne szükség. Buckle szerint messze nem fenyeget a részvények értéknövekedésének leállása sem, mivel az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a kötvények és részvények alakulása alapjában véve nem ellentétes irányú. "Ennélfogva meggyőződésem, hogy a befektetők középtávon mindkét befektetési osztállyal jól fognak járni."

Rovatok