Index Vakbarát Hírportál

Négyből három kis cég trükközik valahogy

2013. június 16., vasárnap 22:48

Szinte az összes garanciális munkavállalói jog súlyos megsértésére talált példát a munkaügyi hatóság a szolgáltató kis- és középvállalkozásoknál tartott célellenőrzésekor, írta a Napi Gazdaság.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal kezdeményezésére összesen 925 munkaadó több mint 2500 munkavállalóját érintően vizsgálódtak. A munkaadók 74, míg az érintett munkavállalók 71 százalékát érintően várható szabálytalanság megállapítása. A megyei munkaügyi felügyelőségek eddigi jelentése szerint 91 esetben munkaügyi bírság kiszabása várható, a bírságok összege együttesen meghaladhatja a 8 millió forintot.

A jogsértések egy része a jogszabályok ismeretének hiánya miatt fordult elő, vagy azért, mert a kisvállalkozások nem tudták alkalmazni azokat. Jelentős részben azonban tudatosan sértették meg a szabályokat, egyértelműen arra építve, hogy nem várható ellenőrzés az ő tevékenységi körükben, illetve működési területükön. A munkaügyi hatóság közel 100 foglalkoztatónál, 136 munkavállalót érintően tárt fel bejelentés nélküli foglalkoztatást.

A leggyakoribb jogsértések közé a munkaidő-nyilvántartással kapcsolatos visszaélések, a munkaidőre, illetve a munkabér védelmére vonatkozó szabályok megszegése tartozott, de a munkaadók számos esetben mulasztották el a pótlékok megfizetését, szabadságok vagy a munkaközi szünet, a kötelező pihenőidő kiadását, illetve a munkaviszony szerződésbe foglalását, bejelentését is.

A célvizsgálat során elsősorban a kereskedelmi, vendéglátó-ipari, szórakoztatóipari, javítási-karbantartási, ingatlanügynöki, takarítási, valamint a pénzügyi, oktatási, szociális, mérnöki és egyéb, külön ágazatba nem sorolható szolgáltatást kínáló munkaadókat ellenőrizték. Emellett számos, eddig kevéssé vizsgált területre is eljutottak a felügyelők, többek között az utazásszervezők, járműkölcsönzők, számítógépszervizek, masszőrök, edzők, tetoválóművészek, ingatlanügynökök, szépségápolási tevékenységet ellátók munkakörülményeivel ismerkedtek meg.

Rovatok