Index Vakbarát Hírportál

Schäuble: Már nincs szükség az IMF-re

2013. június 16., vasárnap 21:53

A Nemzetközi Valutaalapot nem azért hozták létre, hogy tartósan szárnyai alá vegye Európát, nyilatkozta Wolfgang Schäuble a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak. A német pénzügyminiszter szerint a segélyprogramok lezárulását követően az IMF-nek az alapvető feladatok ellátására kellene koncentrálni, írta a portfolio.hu.

Wolfgang Schäuble, német pénzügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Zeitung vasárnapi számának adott interjút. Schäuble szerint jó volt, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) részt vett a válságkezelésben, hosszú távon azonban nincs rá szükség. "A Nemzetközi Valutaalapot nem azért hozták létre, hogy tartósan szárnyai alá vegye Európát" - nyilatkozta a lapnak a miniszter. Egyúttal elmondta: egyetlen másik intézmény sem rendelkezik olyan szakmai háttérrel, mint az IMF, a segélyprogramok lezárulását követően azonban az alapvető feladatok ellátására kell koncentrálnia.

Hasonlóan vélekedett Klaus Regling, az unió tartós válságkezelő alapjának, az ESM-nek az elnöke is, annyi különbséggel, hogy kritizálta az IMF-et, mert korábban túlságosan optimista volt Görögországgal kapcsolatban. Az IMF egyébként egy belső jelentésben elismerte, hogy 2010 tavaszán, az első görög segélyprogram elindításakor túlságosan sokat várt.

Az ügy kapcsán José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is megszólalt. Barroso Brüsszelben újságírók előtt azt nyilatkozta, hogy az eurózónában rendelkezésre állnak azok a technikai és pénzügyi források, amelyek lehetővé teszik, hogy a jövőben önállóan nyújtsanak segélyt a tagországoknak. A még futó programoknál azonban az EU-ra, az EKB-ra és az IMF-re egyaránt szükség van - tette hozzá.

Rovatok