Index Vakbarát Hírportál

Nagyot nőtt az építőipar

2013. június 17., hétfő 09:37

2013 áprilisában az építőipar termelése a kiigazítatlan adatok szerint 9,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A termelés áprilisi növekedéséhez – az alacsony előző évi bázis mellett – szerkezetépítő cégek és, út- illetve vasútépítéssel foglalkozó szervezetek termelésének emelkedése járult hozzá, jelentette a Központi Statisztikai Hivatal hétfőn.

A KSH munkanaptényezővel kiigazított adatai szerint ugyancsak 9,8 százalékkal emelkedett a termelés. Szezonálisan kiigazítva a termelés 1,4 százalékkal  magasabb volt az előző hónaphoz képest. Az év első négy hónapjában 6,3 százalékkal nőtt az építőipar termelése az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az épületek építése 7,4 százalékkal volt nagyobb a 2012. áprilisinál. A növekedés több ipari épület építésén végzett munkának köszönhető. Az egyéb építmények építése 12,6 százalékkal nőtt, elsősorban az út- és vasútfelújítási munkák következtében. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye 1,1 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 1,5 százalékkal nagyobb volt, mint márciusban.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – 17,1 százalékkal emelkedett. Az egyéb építmények ágazat termelése 10,7 százalékkal nőtt. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 4,8 százalékkal haladta meg a 2012 azonos időszakit.

A 2013 áprilisában kötött új szerződések volumene 13,1 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 12,6 százalékkal, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene 13,4 százalékkal csökkent.

Az építőipari vállalkozások 2013. április végi szerződésállományának volumene 13,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Ezen belül a két építményfőcsoport állománya ellentétesen alakult: az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 12,7 százalékkal kisebb, míg az egyéb építményeké negyedével magasabb volt, mint 2012 áprilisában.

Rovatok